Menü

Kollagén kisokos

A kollagén az egyik leggyakrabban emlegetett szó a kozmetikai iparban. Gyakorlatilag minden nőnek ajánlják 30 fölött, de akár már 25 éves kortól is szembejönnek az emberrel ezek a hirdetések. A kollagén a szervezetben legnagyobb mennyiségben megtalálható fehérje, ami 30 éves korunktól már nem termelődik akkora mennyiségben, mint mondjuk 25 éves korunk előtt. A kollagén fontos alkotója egyébként a bőrnek, hajhagymáknak, csontoknak, szalagoknak és inaknak, de még a porcoknak is. Szinte mindenhol megtalálható és nagyjából 40 különböző kollagéntípust különítünk el.

Az I-es típusú kollagén nagyobb mennyiségben megtalálható a bőrben, hajhagymákban, csontokban, szalagokban és inakban. Ezt halból és marhából tudják előállítani. Egyébként forrás szerint összesen három csoportra osztjuk a kollagéneket; marha, csirke, hal.

A fentebb említett marhából származó kollagén tartalmaz II-es típusút is, ami az ízületek és porcok alkotóeleme, forrása pedig általában csirke, nem pedig marha; abban csak kisebb mennyiségben van jelen.

A III-as típusú kollagén az I-eshez hasonlóan a bőr és haj egyik legfontosabb alkotóeleme, emellett pedig az artériák falaiban is megtalálható: feladatuk a szövetek rugalmasságának biztosítása, ezzel nem csak a külsőt fiatalítva, de a szív-és érrendszer egészségét is biztosítva.

A kollagén szedése 25-30 éves kor körül már minden nő életében előkerül, ha csak ötlet szintjén is. Hiszen nem csak a kor, de az életmód is nagyban befolyásolja a szervezet kollagéntermelését.

A szájon át szedhető kollagén készítmények teszteredményei azt mutatják, hogy pár hét után láthatóan finomodik a bőr felülete, persze nem várhatunk egyből 10 év mínuszt, de az eredmény egyértelmű. A meglévő ráncokon bár azt ígérik segít a kollagén szedése, ezek általában nem tűnnek el, legjobb esetben is csak halványodnak kicsit.

Alapvetően a bőrünk hidratáltságát hivatott a kollagén fenntartani, ami miatt pedig üdébbnek, kipihentebbnek tűnik az arc és elmondható az is, hogy lelassítja az öregedés folyamatát és a ráncok kialakulását.

Kiszerelését tekintve általában a hidrolizált kollagént ajánlják, mert ez egyfajta előemésztett formája a kollagénnek és a gyomor is könnyebben, jobb hatásfokkal dolgozza fel. Persze lehet natúr kollagént is vásárolni, azonban ez könnyebben hasznosul. A hidrolizált kollagént kapszulában, vagy por formában is lehet kapni.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.