Menü

Nem csak finom, diétás is ez a fűszer

Általában süteményekbe és karácsonykor a forralt borba kerül csak fahéj, azonban érdemes lehet megfontolni, hogy évközben is tartsunk otthon ebből a különleges fűszerből. Nem csak intenzív íze és aromája teszi különlegessé, hanem számos pozitív egészségügyi hatással bír.

Érdekesség, hogy már egészen az ókorban is ismerték a fűszert, valamint az egyiptomiak alkalmazták a balzsamozás folyamatában. Eredetileg Srí Lankáról származik és a 16. században került be Magellán által Portugáliába, így pedig Európába.

Már régóta alkalmazzák légúti megbetegedések és krónikus köhögés kezelésére, de hatásos emésztési problémák és ízületi gyulladások ellen is, köszönhetően nyálka- és cseranyag és illóolaj tartalmának. A kérgében található illóanyagok, – pontosabban három illóanyag-komponens - a fahéjaldehid, a cinnamil-acetát és a fahéjalkohol gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Baktériumölő hatása is ismert, nem véletlenül alkalmazzák előszeretettel különböző szájápolási termékekben; a kellemetlen szájszagért és az ínygyulladásért felelős baktériumokat is elpusztítja.

Fogyasztása a fentebb említett jótékony hatásai mellett memóriánkat is segít karban tartani, valamint lassítja a szellemi öregedést. Élénkítő hatásán kívül kedélyjavítóként is számontartják, valamint afrodiziákumként is ismert. Ezutóbbiak hatását az illatával kapcsolják össze, nem pedig elfogyasztásával, ezt pedig párologtatóval érhetjük el, fahéjas illóolaj használatával.

Igaz, szinte csodaszernek hangzik, de nem árt óvatosnak lenni, mivel nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását. Kumarint is tartalmaz a számos egészséges anyag mellett, ami pedig nagy mennyiségben májkárosító hatású is lehet, de a májgyulladás és a sárgaság is előfordulhat. Bár nem gyakori az ilyen eset, mivel erőteljes íze miatt nem is tudnánk annyit fogyasztani belőle, amennyi már káros hatással bír, gyermekeknél nem árt figyelni, mivel sok péksüteményben és édességben is jelen van.

Felhasználása is legalább annyira sokoldalú, mint maga a fűszer, egész és őrölt formában is kapható. A fahéjfa kérgét szárítják ki és tekerik össze. Édességek, sütemények és fagylalt ízesítésére is tökéletes, de forró italokban és koktélokban is előfordul. Ázsiában húsos és rizses ételeket is ízesiteknek vele, de itthon sem ritka, hogy például a chilisbabba fahéj kerül. Érdemes lehet akár a reggeli müzlinkbe belekeverni, de gyümölcsökkel is jó ízkombinációt alkot.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!