Menü

Járjunk babaúszásra?

A babaúszásról érdekes módon megoszlanak a vélemények, az orvosok, szülők, védőnők és gyógypedagógusok mind más véleményt fogalmaznak meg a „babauszi” hasznosságáról. Összeszedjük a pro és kontra érveket, véleményeket.

A babaúszás pozitívumai közé tartozik, hogy egy kalandos és izgalmas családi program, intenzív mozgásfejlesztés, vidám kikapcsolódás, közösséggel való ismerkedésráadásul erősíti a szülő-gyermek kapcsolatot is azáltal, hogy mélyíti a bizalmat.

A babaúszást ellenző gyermekorvosok szerint viszont mindennek a maga idejében kell történnie, nem előbb, illetve a babaúszás valójában felesleges, melynek mozdulatait a gyermek a jövőben nem hasznosítja, így nem tekinthető komoly mozgásfejlesztésnek.

Az úszást támogatók azzal érvelnek, hogy egyre több helyen létezik a babaúszás olyan változata, mely kimondottan jótékony és fejlesztő hatással bír dongaláb, csípőficam és születési sérülések esetén.

Azt tény, hogy a babaúszás – mint minden sporttevékenység, vagy mozgásfajta - erősíti az izmokat, ízületeket, jót tesz a tüdőkapacitásnak, segíti a koordináció fejlődését, az úszás pedig az étvágyra és az alvásra is jó hatással van.

A szülők közül legtöbben a légúti – vagy bőrfertőzésektől félnek, ezért döntenek nehezen a babaúszás mellett, illetve előfordulhat, hogy a csecsemő megfázik a fürdőben, az öltözőben, vagy amikor kivesszük a vízből, vagy pedig fülgyulladást kap, így az orvosok, fül-orr gégészek nem helyeslik ezt a fajta babaprogramot.

Ha úgy döntünk, hogy kipróbáljuk gyermekünkkel a babaúszást, akkor időben kell erről gondoskodni, hiszen a csecsemők csupán 5-6 hónapos korukig rendelkeznek azzal a bizonyos búvárreflexszel, ami megakadályozza, hogy a légutakba víz juthasson. Más elmélet szerint a három hónapot ajánlott megvárni, ugyanis ekkor a kisbaba immunrendszere már erősebb és ellenállóbb a különböző fertőzésekkel szemben.

Aki részt venne ilyen programon, mindképp gondoskodjon a felszerelésről: törülközőről, úszópelenkáról (lehetőleg többről, hogy cserélni lehessen) és némi innivalóról, ennivalóról, saját részünkre pedig pakoljunk papucsot, fürdőruhát.

Aki szoptat, az legyen vele tisztában, hogy a hideg víz sajnos a tejtermelődést csökkenti.

Az igazságot nem mi szeretnénk eldönteni, valószínűleg mindenkinek igaza van, ezért az arany középút a legjobb megoldás. Aki szeretné a gyermekét úszásra vinni csecsemő – és babakorban, annak ez egy lehetőség, éljen vele, aki viszont felesleges tehernek érzi ezt szülőként, az keressen más elfoglaltságot a babája számára.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.