Menü

Házi gyógymódok fejfájás ellen

A fejfájás oka ezer és egy féle lehet. Ám amikor a fájdalomtól semmire sem tud figyelni, akkor általában nem az okokat keresi, hanem azt, hogy mivel lehet a fejfájás kezelése gyors és hatékony. Erre kínálunk most néhány egészséges és egyszerű, házi megoldást.

Nézzük a megoldásokat, amikkel tényleg sokat javulnak a görcsök!

1, Evés

Egy-egy rohanós napon hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy időben, rendesen együnk. Pedig amikor a fejfájás okait nyomozzuk, néha csak az áll a háttérben, hogy leesett a vércukor-szintünk. Ilyenkor rágcsáljon el egy kocka csokit, igyon egy finom mézes teát, vagy fogyasszon valamilyen szénhidrátot. Arra viszont figyeljen, hogy lehetőleg egészséges dolgot válasszon. Ilyen például az étcsokoládé, a szőlőcukor, vagy valamilyen aszalt gyümölcs. Csalni nem ér, úgyhogy ne kezdjen el fehér lisztből készült péksüteményeket falni, bármilyen csábító is. Hiszen a közhiedelemmel ellentétben, amikor leesik a vércukorszint és arra valaki azonnal cukrot fogyaszt, azzal végképp megborítja a szervezet inzulinháztartását… na meg a mérleg kijelzőjét is.

2, Ivás

A másik legegyszerűbb fejfájás csillapító trükk, amelyet fejfájás ellen gyorsan bevethet, az a sok folyadékbevitel, amiről mindenki hajlamos megfeledkezni. Pedig, ahogyan az egész testünk, úgy az agyunk jelentős százaléka is vízből áll. A folyadékveszteség koncentrációzavarokat okoz, a nagyobb vízhiány pedig fejfájást.

Tegyük szokásunkká, hogy a reggeli kávé mellé megiszunk két pohár citromos, vagy néhány szelet gyömbérrel ízesített vizet. A magnézium és B vitamin bevitel szintén sokat segíthet.

Ha az alacsony vérnyomás a fejfájás oka, egy jó fekete is lehet gyógyír, ha pedig a stressz, a feszültség áll a háttérben, akkor egy jóbögre forró borsmenta tea lehet a legjobb fejfájás csillapító, citromfűvel.

Ha már gyógytea: Gyuri bácsi, a bükki füvesember az őszi margitvirágra esküszik, amelyet egyébként már a római időkben is használtak fejfájás ellen. Gyógyhatásához nem fér kétség, ám inkább kúraszerűen alkalmazható, erős migrénes fejfájás kezelése nem végezhető vele.

3, Masszázs, légzés és akupresszúra otthon, egyszerűen

A masszázs és az akupresszúra is fejfájás csillapító hatású. Ha a szemüreg környéke fáj, az orrnyereg tövét kell szorítani néhány másodpercig, majd az erős nyomás után hirtelen elengedni. A homlok és a halánték környéki fájdalomra a homlok ujjbegyekkel történő nyomkodása és a halánték körkörös masszírozása jelenthet a fejfájás ellen gyors megoldást, illetve a nyak és a nyakszirt erőteljes masszírozása.

A kifejezetten nyilalló fejfájás ellen pedig a hüvelykujj alatti párnácskát kell hosszan és erősen nyomni. Mivel a fejfájás okai között gyakori a nyak és a váll merevsége, a masszázst hajszárítóval odafújt forró levegővel is kiegészíthetjük, a meleg levegő fellazítja az izmokat.

4, Illatok

Van, aki az illatokra esküszik, és valóban: néhány illóolaj kifejezetten hatékony a fejfájás csillapítására. Tegyünk néhány csepp mentaolajat vagy levendulaolajat a mutatóujjunkra, és dörzsöljük vele körkörösen a halántékot. Kis idő múlva már jelentkezik is az illóolajok jótékony nyugtató és fájdalomcsillapító, lazító hatása.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.