Menü

Sport és a reflux

Bizony ez a kettő nagyon szerencsétlen egy páros. Tapasztalom sokszor. Vannak olyan módszerek, amelyek enyhíthetik a kellemetlen tüneteket, ezekkel érdemes megpróbálkozni, ha reflux mellett szeretnénk sportolni.

Mi is a reflux? Aki nem tudja, nagyon szerencsés.

A reflux visszacsorgást jelent, ilyenkor a gyomortartalom a megfelelő iránnyal ellentétesen, azaz visszafele folyik, a nyelőcső és gyomor közötti záróizmon át a nyelőcsőbe. Súlyosabb esetben egészen a garatig vagy akár a szájüregig is eljuthat. Nagyon kellemetlen jelenség, kínzó tünetekkel. Genetikai hajlamot a refluxra még nem mutattak ki, de rossz hírünk van: a családon belüli halmozódás jellemző.

Mi a helyzet akkor, ha reflux mellett sportolni szeretne valaki?

Aki komolyan veszi a sportot és az edzést, annak a reflux miatt alaposan be kell tartania néhány szabályt a táplálkozásban, amelyekkel kivédheti a kellemetlen refluxos tüneteket.

Tudni kell, hogy aki refluxos, annak a túlsúlytól mielőbb ajánlott megszabadulnia, mert az elhízás belejátszhat abba, ha valaki refluxossá válik, azonban megfelelő életmód követésével tünetmentessé válhat.

Az életmódváltással kell kezdeni a probléma megoldását, ha pedig nem elég, akkor fel kell keresni a szakorvost és elkezdeni az általa javasolt gyógyszeres kezelést. A táplálkozást illetően tiltott listába tartoznak a szénsavas italok, a csípős, fűszeres, savas és zsíros ételek, a csokoládé, a kávé, a tea és az alkohol is, továbbá kerülendők a nagyon savanyú gyümölcsök, illetve a tejtermékek és a hagyma, fokhagyma is.

Életmódváltás részeként a dohányzás elhagyása is javasolt.

A szoros melltartó és nadrág, szoknya súlyosbító tényező, erősíti a tüneteket.

A patikákban léteznek recept nélkül kapható szerek, szopogatós tabletták, azonban a szakorvos azt ajánlja, ezeket rendszeresen ne használjuk.

Ne hagyjuk, hogy a reflux megakadályozzon abban, hogy fittek legyünk, folytassuk a sportolást, hiszen nincsen tiltott sporttevékenység, csak messzire kerüljük el a refluxot erősítő ételeket és italokat.

Bizonyos mozgásfajtáknál, mint a futás vagy súlyemelés, gyakoribb a tünetek felerősödése, itt fokozottan fontos, hogy kényelmes és semmiképp sem szoros ruházatot viseljünk.

Nem mindegy, mit mikor eszünk, sport előtt 2-3 órával étkezzünk, a fenti élelmiszerek kerülésével, könnyű ételek fogyasztásával, kis adagokban.

A reflux, vagyis az a bizonyos savas gyomortartalom visszaáramlása a nyelőcsőbe sajnos elég gyakori emésztési probléma manapság. Nemcsak a táplálkozással lehet orvosolni, hanem stresszcsökkentéssel is, ugyanis ez nagyon sok egészségi probléma okozója lehet az életünkben.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.