Menü

Mikor vegyük be a vitaminokat?

A vitaminok olyan tápanyagok, amikre a szervezetnek szüksége van az optimális működéshez, viszont magától nem tudja előállítani, vagyis nekünk kell úgymond készen bevinni. Ha változatosan táplálkozunk, akkor nagyrészt fedezzük a szervezetünk átlagos vitaminszükségletét, ám ha sok feldolgozott és kész élelmiszert fogyasztunk, esetleg kevés zöldséget és gyümölcsöt, nem árt, ha különböző vitaminkészítményekkel pótoljuk a hiányt.

Sokan ősszel és télen szednek csak vitamint, mivel kevesebb gyümölcs és zöldség érthető el, illetve kevesebb a napfény is, de nem csak az év ezen szakában érdemes vitamint szedni. Tavasszal és nyáron éppúgy támogatás lehet a szervezetünknek, mint a hidegebb hónapokban.

A vitaminhiány sokáig nem okoz látványos tüneteket, azonban később változatos panaszokhoz vezethet, mint például fakó és gyenge körmök, hajhullás, fáradékonyság, energiahiány vagy a memória romlása.

A vitaminok egy része zsírban, másik része pedig vízben oldódik. Épp ezért sosem javasolt a vitaminokat reggel, éhgyomorra bevenni, érdemes valamit fogyasztani előtte. Az a fő különbség a zsírban és a vízben oldódó vitamin közt, hogy az előbbi a szervezet képes a zsírszövetben eltárolni, míg a vízben oldódókat nem, azokat a vesék kiválasztják és a felesleg azonnal ki is ürül a szervezetből.

A vízben oldódó vitaminok közé tartozik a C- és a legtöbb B-vitamin, mint például a B2, vagyis a riboflavin, a B3, másik nevén niacin és a B5 is, vagyis a pantoténsav. Ezeket folyamatosan pótolnunk kell, mivel a szervezetünk kiválasztja az akkor épp felesleges mennyiséget. Ezeknél nem fontos, hogy együnk előtte, sőt, a B12 vitamin esetében sokszor halljuk azt is, hogy érdemes éhgyomorra bevenni, mivel savas környezetben jobban tud felszívódni. Az, hogy a nap folyamán mikor vesszük be, nem fontos a felszívódásuk szempontjából, azonban érdemes már reggel, mivel az anyagcsere-folyamatokban viszont fontos szerepük van.

A zsírban oldódó vitaminok a D-, az E-, az A- és a K-vitamin. Ezeknek a felszívódáshoz zsírra van szükségük, így itt javasolt az étkezés során, vagy étkezés után bevenni. Bár nyáron a szervezetünk elég D-vitamint állít elő napfény hatására, a hidegebb hónapokban érdemes ezt mesterségesen bevinni. Ha nem szeretnénk vitamin készítményt fogyasztani, akkor tejtermékek, tojássárgája, illetve olajos halak fogyasztásával is pótolhatjuk a kiesett mennyiséget, ez általában 1500-2000 NE.

A legtöbb vitamin nyugodtan szedhető szinte bármely gyógyszerrel, azonban a K-vitamin esetében érdemes figyelembe venni, hogy bizonyos véralvadásgátlók hatásába beavatkozhat. Szintén jó tanács, hogy a D-vitamin csonterősítő hatásának fokozása miatt érdemes olyan készítményt szedni, amiben eleve van magnézium is kalcium is, mivel ezek is hozzájárulnak a csontok egészségéhez.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.