Menü

Kedvenc téli csemegénk a gesztenye

Csak ne lenne olyan drága, teszem hozzá halkan. De ha elvonatkoztatunk kicsit az árától, akkor beszélhetünk a hatásairól, fogyasztásáról, ünnepek alatti szerepéről. Mert nincs advent és karácsonyvárás gesztenye nélkül.

Az ősz és a tél elengedhetetlen étele a sült gesztenye. A papírba csomagolt forró, sült gesztenye ellenállhatatlan illata szinte aromaterápia az adventi vásárokban, finom jellegzetes íze pedig megadja a karácsonyvárás hangulatát, természetesen egy bögre forralt borral együtt.

Az adventi vásárok elmaradhatatlan kelléke a sült gesztenye, itthon is készítettem már, igaz ritkán, mert mint említettem aranyáron mérik. Sajnos. Pedig érdemes lenne jó sokat fogyasztani belőle. Miért is? nos, mert fél csésze nyers gesztenyével a napi C-vitamin szükségletünk 35-45 százalékát is fedezhetjük, ezenkívül nagy mennyiségben vannak a gesztenyében a B-vitamincsalád tagjai is, de kálium-, réz- és mangán- és rosttartalma is jelentős, zsírtartalma pedig alacsony, arról nem is beszélve, hogy kiváló lassú felszívódású szénhidrát-tartalma segít elkerülni a vércukorszint ingadozásait.

A gesztenye, és a belőle készített hagyományos gesztenyemassza, illetve püré is rendkívül gazdag E-vitaminban. A gesztenye tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, segítheti a szív egészséges működését, antioxidánsokat tartalmaz, jó káliumforrás, javítja az emésztést, ugyanis napi rostszükségletünk 15 százaléka már fedezve van 10 szem sült gesztenyéből.

A népi gyógyászat már régen is használta belsejét, mely nyersen sikerrel gyógyítja a hasmenést.

Aki fogyni szeretne, annak a gesztenyeevés segíthet, ugyanis laktató finomságról beszélünk, természetesen itt most nem a tejszínhabbal tálalt cukros gesztenyepürére gondolunk.

A gesztenye a tél kedvenc csemegéje. Gondoljunk akár a gesztenyepürére, gesztenyelevesre, vagy az összes gesztenyés csemegére, ünnepi süteményre, én magam már bejglibe is tettem töltelék gyanánt s meg kell, hogy mondjam, nagyon ízlett.

Mielőtt belemerülnék a receptekbe, karácsonyi gesztenyés sütemények készítésébe, fontos tisztázni, hogy a vad- és szelídgesztenye nem ugyanaz. A vadgesztenye termése kifejezetten mérgező, míg a szelídgesztenyéből készült ételek nem csak, hogy finomak, de egészségesek is. A receptekkel pedig most nem untatok senkit, mert egyrészt abból rengeteg található a világhálón, felesleges bemásolgatnom, másrészt meg azonnal éhes lennék a sok finomság láttán, így inkább elköszönök. Ha tehetik, süssenek otthon gesztenyét! (a gesztenyét bevagdossák, majd áztatják és megsütik sütőpapíron sütőben. Forralt borral az igazi.)

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!