Menü

Tiltott tevékenységek ha meg vagyunk fázva

Sokat ronthatunk a náthás betegségen azzal, ha nem tartunk be néhány egyszerű javaslatot. Októbertől márciusig tart a náthás megbetegedések szezonja. Ezek a betegségek, amelyeket a köznyelvben megfázásnak hívunk, tüsszögéssel, orrfolyással, esetleg köhögéssel, lázzal járnak, de szerencsére az esetek nagy többségében komplikációk nélkül zajlanak le.

Bár széles körben elterjedt, hogy ilyenkor nincs mit tenni, mert a nátha gyógyszerrel egy hét, gyógyszer nélkül hét nap, ez nem teljesen igaz. Gyógyszerre (különösen antibiotikumra) az esetek jelentős részében valóban nincs szükség, de a beteg viselkedése komolyan befolyásolja, hogy mennyi idő alatt, mekkora kellemetlenségekkel vészelhetik át a náthát. Mit NEM ajánlatos tenni ilyenkor?

1. Úgy csinálni, mintha nem lenne beteg

Sokan úgy tesznek, mintha nem történt volna velük semmi, egy kis nátha nem akadályozza sem a munkát, sem a sportot. Ez több szempontból is rossz: egyrészt emberek között terjesztik a vírust, másrészt nem támogatják a szervezetüket, hogy megküzdjön a betegséggel. Ha nem adunk legalább egy kis időt a szervezetnek, különösen, ha lázas betegek vagyunk, akkor a tünetek súlyosbodhatnak, a gyógyulás pedig biztosan tovább tart.

2. Túl kevés alvás

Ahhoz, hogy az immunrendszer fel tudja venni a harcot a vírusokkal, kulcsfontosságú a megfelelő mennyiségű alvás. Ha valaki kevesebb, mint 7 órát alszik naponta, és ez viszonylag hosszú időn át így marad, megháromszorozza a kockázatát, hogy elkap valamilyen vírusos betegséget. Ha a megfázás tünetei, az orrdugulás, a köhögés miatt nem tud eleget aludni éjjel, akkor egy délutáni alvással ajánlott bepótolni a kimaradt pihenést.

3. Alkohol és kávé

Még mindig tartja magát a tévhit, hogy a vírusok ellen jó, ha az ember megiszik például egy pohárka pálinkát. Ez azonban nem igaz, az alkohol feleslegesen terheli a beteg szervezetet, súlyosbítja a tüneteket, gátolja a gyógyszerek megfelelő felszívódását. A rendszeres kávéfogyasztók betegen sem szívesen mondanak le a koffeinről, pedig ilyenkor érdemes kevesebbet fogyasztani belőle, ugyanis az alkoholhoz hasonlóan dehidratálja a szervezetet.

4. Túl sok stressz

Sajnos sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy a betegség ideje alatt teljesen kimaradjanak a munkából. Ha otthonról folytatják a feladataikat, és ugyanolyan nagy mennyiségű stressz éri őket, mint korábban, azzal biztosan hátráltatják a gyógyulást. Érdemes ilyenkor néhány napot valóban pihenéssel tölteni, mert összességében kevesebb kihagyott munkaórát jelent majd a végén

Bár szinte mindenki kívülről fújja, hogy megfázásos tünetek esetén sok folyadékot kell inni, ezt nem mindenki tartja be. Pedig a folyadék legyen az tea, víz, cukormentes gyümölcs vagy zöldséglé, leves – segít regenerálni a láztól dehidratálttá vált szervezetet, oldja a nyákot, megkönnyíti a felköhögést.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.