Menü

Bőrfeszesítő tippek a terhesség utáni időszakra

A terhesség 9 hónapja alatt a bőr a hasadon megnyúlt. Ne érezd magad rosszul amiatt, ha a baba érkezésével nem alakul vissza egyből a szülés előtti állapotba. Jusson eszedbe, hogy bár a hasfalad most nem hibátlan, de fantasztikus dolgot vitt véghez a tested, hiszen életet teremtett!

Kollagén

A kiegyensúlyozott kollagén termelés a feszes bőr titka. Az elmúlt években több kutatást is végeztek, ami arról szólt, hogy ha kollagént viszünk be a szervezetünkbe, az fokozza a kollagén termelést. Ugyan még nem bizonyított, hogy a bőr állapotára is jótékony hatással van, de az ízületek és a bélflóra egészségén bizonyítottan segít. Íme néhány élelmiszer, amelyek természetes módon fokozzák a szervezet kollagéntermelését: csontleves, hús, hal, tojás, leveles zöldségek, citrusfélék, kiwi, bogyók, avokádó, sárgarépa, paradicsom, tökmag, chiamag, illetve a kollagén peptidek, mint táplálékkiegészítő.

Hidratáld a bőröd is!

Nincsen csoda bőrfeszesítő testápoló, amitől azonnal feszes és rugalmas lesz a bőröd, hiába látod sok reklámban az ellenkezőjét. Viszont a rendszeres testápolás igenis meghozza az eredményt és segíti a bőr regenerációját, rugalmasabbá és feszesebbé teheti azt.

Váltózuhany

Tudom, hogy könnyebb mondani, mint csinálni a hideg vizes zuhanyt, pláne ilyenkor, a hideg időben, de rendszeresen végezve tényleg hatékony! A vérkeringés fokozása mellett, ez a technika segít feszesíteni a bőrt a hasfalon. Ha nem a kedvenced a hideg víz, kezdd azzal, hogy a zuhany végén gyorsan lemosod magad langyos vízzel. Aztán, ha már ezt megszokta a bőröd és a vérkeringésed, akkor érdemes elkezdeni váltogatni a hideg és meleg zuhanyt. Zárd mindig a hideggel a tusolást.

Erősítsd meg újra a törzsizmaidat!

Bár az edzés nem feszesíti a bőrt, határozottan segít javítani a hasfal megjelenését. Az első hetekben úgy érezheted, hogy a hasad lóg és mintha a belső szerveid ki akarnának esni a hasüregből… A szülés utáni hetekben ez teljesen normális jelenség, az egyenes hasizom két oldala eltávolodott egymástól és a törzs mélyen fekvő izmai is elgyengültek. A minél gyorsabb regeneráció érdekében érdemes már az első hetekben gyakorolni a TVA légzést és aztán 5-6 hét után elkezdeni egy szülés utáni regeneráló programot, ami kifejezetten a has mélyebb rétegeinek a megerősítésére és a medencefenék izmaira fókuszál.

A regeneráló edzés hiányának eredménye általában, hogy akár még hónapokkal a szülés után is megmarad az ún. “terhes has”, tehát továbbra is nagyjából 20 hetes terhesnek tűnünk a hasunk alapján. Ez azért van, mert a törzs mélyen fekvő izmai fűzőként körbeölelik a belső szerveket és, ha ezek gyengék, a belső szervek szó szerint előrenyomják a hasfalat. A gyenge törzsizmok azonban nem csak a hasfal állapotára vannak hatással, mozgásszervi fájdalmakat (hát- és derékfájás) és a medencefenék izmainak nem megfelelő működését is okozhatják.

Ezért olyan fontos része az edzés a lapos és feszes hasfal visszanyerésének, de az csak hab a tortán, hiszen a legfontosabb a test regenerációja és ebben óriási szerepe van a szakszerűen felépített edzésprogramnak!

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.