Menü

Lenmag – az elfeledett csodaszer

Bár a chiamagot rengetegen ismerik, mivel egy időben csodaszerként hirdették, mégis sokan elfeledkeznek a lenmagról, ami legalább annyira egészséges. Szinte ugyanolyan tulajdonságokkal bír, tele van fehérjével, rosttal, ásványi anyagokkal és vitaminnal is,ráadásul sokkal olcsóbban is hozzájuthatunk, mint fentebb említett társához.

A lenmag Magyarországon is honos, így egyrészt könnyű, másrészt olcsó hozzájutni. Persze a chiamag is rendkívül egészséges, tele van tápanyagokkal és vércukorszintcsökkentő, valamint rákellenes tulajdonságú, ám a lenmag is büszkélkedhet ezekkel a pozitívumokkal. Ásványi anyag tartalma magasabb kicsit a chiamagnak, ám fehérje tekintetében a lenmag vezet. Kalóriatartalmuk is hasonló, a lenmag esetében egy evőkanálnyi 50 kalóriát tartalmaz, míg a chiamag esetében egy evőkanálnyi 45 kalóriát.

A lenmag arany-barnás, hosszúkás szemű egész mag, íze semleges, általános adagolása kb. egy evőkanálnyi. Alacsony kalóriatartalma miatt diétázók körében igen népszerű, mivel emellett tele van rosttal, fehérjével és omega-3, valamint omega-6 zsírsavakkal. Ez persze nem minden, tartalmaz még fontos ásványi anyagokat is, mint például magnéziumot és káliumot, amik az emésztést és az anyagcsere-folyamatokat segítik.

Mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy míg a chiamagot egészben használjuk fel, addig a lenmagot le kell darálni, mert csak így fejti ki jótékony hatását és tud belőle felszívódni a sok értékes tápanyag. Erre egy daráló vagy fűszertörő is tökéletes, a lényeg, hogy őrlemény formájában fogyasszuk, mert így tudnak belőle felszívódni a hasznos összetevők.

Elősegíti a fogyást, javítja a vérkeringést és olyan súlyos betegségek kezelésében is segít, mint például a rákos megbetegedések és a kettes típusú cukorbetegség. Mivel magas fehérjetartalma van, ezért sokáig laktat, valamint az izmok működését és épülését is támogatja. Ajánlott adagolását nem érdemes túllépni, mivel nem lesz hatékonyabb, viszont a magocskák bélrendszeri problémákat is okozhatnak. Ráadásul bizonyos meglévő betegségek esetén mindenképp érdemes kikérni a kezelőorvos véleményét, ilyen például a hormonális problémák és vérzési rendellenességek.

Felhasználása igen sokrétű, hozzáadhatjuk szinte bármilyen főttételhez, de joghurtba, zabpehelybe, zabkásába és turmixba is kiváló. Ezen kívül akárcsak a chiamag esetében, ebből is készíthető puding, ami nem csak finom, de egészséges is és tökéletes napindító. Ezt kombinálhatjuk friss vagy fagyasztott gyümölcsökkel, de az édesszájúak akár mogyoróvajjal is készíthetik.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!