Menü

Mosás takarékosan, okosan!

.Ismerős az a mondás, hogy a szennyes mennyiségét elnézve, nálunk lakik még egy család, akikkel még nem találkoztunk…. Gyakran emlegetem. Három gyerekem van, bizony akad szennyes bőven, a férjem munkásruháit, egyenruháját, sportruházatainkat és egyéb kimenős, otthonlevős, alkalmi és macis nadrágok tömkelegét mosom – és akkor a függönyök, ágyneműk, plédek még nem is kerültek a gépbe - szinte van, hogy egy egész álló nap megy a mosógép, a mosószeres flakon meg kéthetente ürül. Drága mulatság.

A mosás alapszabályaira nem térnék ki, azt mindenki tudja, hogy a piros bugyit nem mossuk egybe a fehér inggel, s szerencsére szinte minden háztartás rendelkezik automata mosógéppel, szerencsések szárítógéppel is, így azt sem mondhatnánk, hogy nehéz, hiszen régen lehetett nehéz mindent kézzel kimosni.

A ruháink színének tartóssága érdekében színek szerint válogatjuk a szennyest és aszerint mossuk a ruhákat.

Érdemes odafigyelni, hogy milyen anyagokat mosunk össze, hiszen, ha a farmert összemossuk a selyemblúzzal még akkor költséges programot használtunk, s vehetünk másik blúzt.

A ruháink épsége érdekében a címkében ajánlott hőfokot is be kell tartani, így nem mennek össze a ruháink.

A jelek pedig balról jobbra haladva általában ezeket mutatják: ajánlott mosási hőmérséklet, fehérítés, vasalás, vegytisztítás, szárítógépben való szárítás.

Ezeket fontos betartani, hiszen a gyártók nem véletlenül találnak ki különböző opciókat. Amikor nem túl szennyezett ruhákat mosunk, használjuk a gyors mosási programot, így rengeteg vizet és elektromos áramot takaríthatunk meg.

Ha a napon szárítjuk a ruhákat, figyeljünk rá, hogy kifordítva teregessünk, hiszen a nap tönkre teheti a színüket, de van ennél is nagyobb „öngól”, amikor papírzsebkendőt felejtünk egy zsebben és utána a fehér szöszöket próbáljuk levarázsolni a fekete pólókról…Kellemetlen. Jobb átnézni a mosás előtt a ruhákat, pláne, ahol kisgyerekek is vannak, az ő zsebeik mindig rejtenek egy – két kavicsot, fenyőtobozt, csokipapírt, rágót és még sok más egyéb „kincseket”.

A vízlágyító használata pénztárcabarát megoldás hosszútávon, hiszen jót tesz a mosógépünknek és a lefolyórendszernek, melyeket így megkímélünk.

A vízkőoldás tökéletesen működik ecettel vagy háztartási gépekhez kapható vízkőoldóval, ezek használata megelőzésre nagyon ajánlott.

A pénztárcánk érdekében hígítsuk az öblítő koncentrátumot, körülbelül 1 liter koncentrátumból 4 liter öblítőt nyerhetünk, ami elég gazdaságos, ahogy az ecetes öblítés is. Ha az öblítő mellé ecetet is teszünk a mosógépbe, akkor sokkal intenzívebb illata lesz a ruháknak.

A mosógolyó is praktikus és pénztárcabarát. Egy ilyen golyó kb. 1000 mosásra elegendő.

Ha spórolni szeretnénk mosószer, vagy öblítő vásárlásakor, próbáljuk a nagyobb kiszerelést választani, ezekkel minden esetben olcsóbban jövünk ki.

Reméljük tudtunk hasznosat mondani tanácsainkkal, s a mosás, mint az egyik leggyakoribb házimunka, kicsit pénztárca barátibb, spórolósabb lesz.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.