Menü

Hogyan alakul ki az orrcseppfüggőség?

Ki ne ismerné azt a kellemetlen érzést, amikor bedugul az orrunk. Megfázás, nátha, influenza, szinte minden általánosan előforduló légzőszervi megbetegedés tünetei közé tartozik az orrdugulás. De hiszen nagyon egyszerű a megoldás, vagy mégsem?

Az orrdugulás ellen kapható készítmények hatásmechanizmusa nem szó szerint az ott felgyülemlett váladék feloldása. Ezek a készítmények gyakorlatilag orrnyálkahártya-lohasztó tulajdonságúak.

Amikor bedugul az orrunk, valójában az történik, hogy a szervezetünkben lévő gyulladás következtében az erek és a környező szövetek, nyálkahártyák megduzzadnak, így pedig beszűkül az a nyílás, ahol levegőt kapnánk. A különböző orrcseppek és orr spray-k úgy enyhítik a dugulást, hogy összehúzzák az orrnyálkahártyában található ereket és szöveteket, valamint csökkentik az orrváladék termelődését. Ezeket a készítményetek nem véletlen, hogy 7-10 napig érdemes használni csak, ezt a tájékoztatóban is fel szokták tüntetni. Normális körülmények között a tünetek pár nap alatt enyhülnek, így valóban nincs szükség a tartós használatra. De mi történik akkor, ha a tünetek nem enyhülnek?

Amennyiben elhúzódik a betegség és úgy érezzük, továbbra is szükségünk van orrcseppre, mivel nem enyhül a makacs orrdugulás, talán már nem is azért van bedugulva az orrunk, amire gondolnánk. Ahogy fentebb írtuk, ezeknek a készítményeknek abban rejlik a hatásossága, hogy összehúzzák az ereket és a környező szöveteket. Azonban, ahogy ez a hatás elmúlik, az erek és a szövetek újra megdagadnak, sőt, tartós használat esetén akkor is megdagadnak majd a hatás elmúltával, ha már nincs a szervezetben gyulladás. Paradox módon, mivel bár összehúzza az ereket, irritálja is azokat – az érintett szöveteknek a használat következtében romlik a vérellátása, így a szervezet az erek tágításával próbálja egyensúlyozni ezt - ezzel egyfajta öngerjesztő folyamat indul be és már ki is alakult az orrcsepp-függőség.

Az orrcsepp-függőséget a szaknyelvben rhinitis medicamentosa-nak nevezzük és nagyon gyakran találkozunk vele, főleg influenza szezonban. Na de hogyan lehet leszokni? Erre két megoldás létezik. Az egyik az úgynevezett „cold turkey”, amit más függőségek esetén is így neveznek, vagyis az azonnali, teljes megvonás. Ez a leggyorsabb, ám sajnos nem a legkellemesebb módja a leszokásnak, mivel a tünetek eleinte nem fognak enyhülni.

A másik módja a leszokásnak a folyamatosan csökkentett használat, ám ez egy sokkal hosszabb folyamat és ugyanúgy kellemetlen, csak enyhébb tünetekkel jár. Bármelyik módszert is választjuk, segítségünkre lehet a gyógyszertárakban kapható illóolajos és különböző hipertóniás vagy izotóniás orrspray-k, amelyek felgyorsíthatják az érintett nyálkahártya gyógyulását, ezzel is hamarabb csökkentve a más orrcseppek által kialakult duzzanatot.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.