Menü

Hogyan ismerjük fel a hiánybetegséget

A vitaminhiány manapság nem ritka jelenség, hiszen élelmiszereink nagy része feldolgozott, kevés időt töltünk a szabadban, mozgásszegény életmódot folytatunk, a boltokban kapható vitaminokat és táplálékiegészítőket pedig nem mindenkinek van lehetősége szedni, illetve ezek közül sok eleve nem is tartalmazza azt a mennyiséget, amire szervezetünknek szüksége lenne.

Odafigyeléssel viszont könnyen megállapítható, melyik vitaminból van jelen kevesebb a szervezetben a szükségesnél, így pedig célzottan pótolhatjuk azt. Na de miből tudhatjuk pontosan, hogy melyik vitaminra van szüksége testünknek? Mutatjuk sorban a leggyakoribb eseteket.

Az A-vitamin különleges olyan szempontból, hogy a testünk szükségletét mindössze egyharmad részben fedezi a táplálékkal elfogyasztott kész vitamin, vagyis a retinol, amit főként májból, tojásból és vajból bont le a szervezetünk. A maradék kétharmad elővitamin formájában kell, hogy bejusson, ami pedig a béta-karotin. Az A-vitamin a májban raktározódik és elsősorban szemünk és a hámréteg egészségéért felel. Az A-vitamin hiánya a látás romlásával és a fertőzésekkel szembeni ellenállóképességünk gyengülésével jár. Főleg idősebb korban gyakori, mivel ilyenkor jellemző a vitaminszegény étrend. Fogyasszunk A-vitaminban gazdag ételeket vagy valamilyen étrendkiegészítőt, illetve ne feledkezzünk meg arról, hogy ez egy zsírban oldódó vitamin, így megfelelő mennyiségű zsiradék is kell, hogy legyen a szervezetben a megfelelő hasznosulás érdekében. C-vitaminnal fogyasztva hatékonyabb a felszívódás.

A D-vitamin szintén egy zsírban oldódó vitamin, valamint abból a szempontból szintén különleges, hogy bár vitaminnak hívjuk, valójában egy hormonról van szó. A D-vitamin akkor képződik, amikor bőrünket UVB sugarak érik, így télen jellemzőbben alakul ki hiánybetegség. Feladata a vér kalcium- és foszforszintjének szabályozása, illetve a csontok ásványi anyag-tartalmának fenntartása, így hiánya olyan tüneteket okoz, mint például a csontritkulás, levertség, demotiváltság, depresszió. Télen mindenképpen érdemes D-vitamint szedni, nyáron pedig igyekezzünk sokat tartózkodni a szabadban.

Az E-vitamin a harmadik a négy zsíroldékony vitamin közül, hatásait pedig főként sejtszinten fejti ki. Hiánya főként zsírfelszívódási zavarok esetén lép fel, mivel változatos étrend esetén a legtöbb esetben elegendő E-vitamin jut a szervezetbe. Hiánya olyan tünetekkel jár, mint az immunrendszer gyengülése, demencia korai kialakulása és felgyorsult öregedés. A legfontosabb E-vitamin források a növényi olajok, illetve gabonacsírák és magok.

A K-vitamin az utolsó zsírban oldódó vitamin a sorban. Szerepe a véralvadási fehérjék és faktorok képződésében, illetve a bélrendszer és emésztés egészségében van. Testünk számára a K-vitamin 80 %-át a bélbaktériumok szintetizálják, így hiánya bél- és májbetegségekben mutatkozik meg, illetve gyakran társul D-vitamin hiánnyal is, ami a csontok egészségében játszik szerepet. Egészséges bélrendszer esetében szinte kizárt a K-vitamin hiányának kialakulása.

A vízben oldódó vitaminok, mint a C-, B1-, B2-, B3-. B5-, B6-, B7-, B9- és B12-vitamin nap szükségletének kielégítése azért kiemelten fontos, mert ezek sokkal gyorsabban ürülnek ki a szervezetből. Hiányuk általában akkor lép fel, ha nem viszünk be belőlük eleget a szervezetbe táplálék formájában. Közülük az egyetlen, amit a szervezet képes hosszabb ideig tárolni, az a B12-vitamin, viszont a többit mindig felhasználja a szervezet, a felesleget pedig kiüríti. Hiányuk általában olyan tünetekkel jár, mint a levertség, fáradtság, fejfájás, álmatlanság, depresszió, gyomorpanaszok és gyengeség.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.