Menü

Tanulást segítő-serkentő szerek, vagy káros szokások?

Beszéljünk kicsit a tanulási serkentőszerekről! Vajon ezek mennyire károsak, milyen gyakran használjuk őket, tényleg segítenek?

Természetesen minél könnyebben, minél kevesebb idő alatt szeretnénk elvégezni feladatainkat, letudni vizsgáinkat, megtanulni tételeinket, de sokszor nehéz hatékonyan elsajátítani a tananyagot, ilyenkor nyúlunk a kávé, energiaital után, vajon melyik módszerek segítik a tanulást, s melyek kerülendőek inkább hosszútávú káros hatások miatt?

Mindenki ismeri az érzést, mikor délután eljön egy holtpont, vagy korán nehezen kelünk fel és állunk neki a vizsgáinkra tanulni, esetleg este későn szakdolgozat felett görnyedni, olykor hasztalanul. Mi az, ami ilyenkor segíthet a fáradtság leküzdésében?

A megtanulandó oldalak tornyosulása nem épp motiváló látvány, mégis sajnos a végére kell érni a feladatainknak, lehetőleg minél hatékonyabban. A híres-hírhedt kávé-energiaital-csoki kombót ismerjük, sokszor gyors megoldás bizony és segít, de azért vannak hátulütői is ennek.

A kávé fő hatóanyaga, mint tudjuk a koffein. Gyorsan elűzi az álmosságot délután, fokozza a szellemi tevékenységet, hangulatjavító, de könnyű rászokni és a kávéfüggőség már minden csak egészséges szokás nem.

Túlzott fogyasztása rossz hatással van a szívre, szívtájéki szúrást, nyomást eredményezhet, de előfordulhat kézremegés is, mely komoly terhet ró a szervezetre.

Mértékkel a kávé sem ellenség, belefér a kiegyensúlyozott napi étrendbe, valóban serkent, s számos betegség kockázatát is csökkenti, mégis nagyon fontos a mértékletesség. Remek alternatíva helyette a zöldtea, a ginzeng, a mate, ezeket nyugodtan próbáljuk ki!

Jó ideje az energiaitalok ellen vagyok, nem véletlen érte őket sok támadás az elmúlt években, köztük az én cikkeim is támadták őket, szívem szerint betiltanám mindet, mikor tanárként a 16 évesek kezében látom egész nap. Valóban gyorsan felpörgetnek, viszont borzasztóan veszélyesek!

Ügyes marketing, jól felépített reklámok, de nem szabad bedőlni nekik!

Az energiaitalok sok esetben okoznak rosszullétét, hasfájást, hasmenést és ami a legfontosabb: függőséget. Hatalmas mennyiségű cukor és mesterséges ízfokozó van bennük, fogyasztásuk az én saját véleményem szerint még mértékkel sem ajánlott!

Az energiaitalok helyett válasszunk inkább csokoládét?

Nos természetesen jó minőségű csokira gondolok, ami mértékkel teljesen rendben is van. A csokoládé is élénkítő hatású (meg nagyon finom is), természetes teljesítményfokozó. Mindenki hallott már a csoki és boldogsághormonok összefüggéseiről. A csokoládé remek antioxidáns és gátolja az öregedést, sejtmegújuló hatású.

A baj itt is a cukorral van, ezért a mértékletesség fontos és a megfelelő mennyiségű testmozgás a csokoládéfogyasztás mellett.

Persze beszélhetek tanulást serkentő szerekről meg csokiról, kávéról, ha nem tudjuk kialudni magunkat és nem iszunk elég vizet, akkor nem fog segíteni semmi sem igazán.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.