Menü

Minimalizmus a mindennapokban

Csak egy táskával utazni – jól hangzik. Könnyen kivitelezhető is. Otthon azonban már sokkal nehezebb kevesebből kijönni. Meghatározni, melyek azok a dolgok, amikre valóban szükségünk van, és folyamatos használatban vannak, és melyek azok, amik feleslegesek, és csak még egy plusz fiókot foglalnak el az előszobai komódban.

Egyszer olvastam, hogy vannak, akik azért utaznak mindig csak kézipoggyásszal a repülőgépen, mert attól félnek, a bőröndjük útközben elvész. Félelmük nem alaptalan, hiszen számtalanszor hallani ilyen eseteket. Néhány évvel ezelőtt, amikor Budapestről hatan nekiindultunk, hogy a Franciaországban élő rokonokat meglátogassuk, mire Nantes-ba értünk, mindenki bőröndje eltűnt, és csak pár nappal később kaptuk kézhez.

Szóval, aki meg szeretné tanulni, hogyan kell kevesebből is kijönni, remek gyakorlási lehetőség, ha a nyaralásra minél kevesebb holmit visz magával. Számtalanszor hallani emberekről, akik hónapokon keresztül vannak úton mindössze egyetlen hátizsákkal. Fontos, hogy eldöntsük, melyek a számunkra legszükségesebb dolgok, amiket a nyaralás alatt sem szeretnék nélkülözni. Számomra ezek a következők: az aktuális könyv, amit olvasok, egy jegyzetfüzet, egy sál és az okostelefonom, hogy fotókat készíthessek.

Kis kofferrel nincs hely a feleslegesen összevásárolt dolgoknak, szuveníreknek sem. Ha valaminek mégsem tudunk ellenállni, még mindig hazaküldethetjük a postával.

Ha valaki elindul a minimalizmus felé vezető úton, fontos megértenie és odafigyelnie, hogy ő birtokolja a tárgyakat, ne pedig fordítva. Ha kevesebbet birtoklunk, a fejünkben is nagyobb lesz a szabadság. Ugyanis ha sok cuccunk van, az sok időt is elvesz, hiszen azokat meg kell venni, otthon helyet találni neki, elrendezni, tisztán tartani, majd egyszer gondoskodni a felelősségteljes eltávolításáról, ami nem mindig könnyű feladat – gondoljunk csak az elektronikai cikkekre.

Előfordult már veled, hogy valamit megvettél, hazavitted, és akkor jöttél rá, hogy a boltban jól mutatott, de a saját lakásodba és stílusodhoz egyáltalán nem illik? Szerintem erre a kérdésre a legtöbben igennel válaszolnánk. Ilyenkor csak kiragadunk egy tárgyat a környezetéből, ahol jól mutatott, de ott, ahová visszük, már nincs meg hozzá a megfelelő háttér.

A vásárlás kisördöggé válhat, mert alkalmazhatjuk jutalomként, de vigaszként is. Bármi történik az életünkben, egy-egy tétel kosárba tétele indokoltnak tűnhet. Jobb azonban inkább egyet aludni rá, vagy egy kicsit többet várni, és átgondolni, tényleg szükségünk van-e az adott dologra. Mert ma már, ha elektromos gitárt szeretnénk, néhány kattintással és egy bankkártyával már másnapra a kezünkben tarthatjuk, míg korábban heteket vagy hónapokat is várnunk kellett, mire egy-egy kívánságunk teljesülhetett.

Felmérések bizonyítják, hogy napjainkban egyre többen költik a pénzüket tárgyak helyett élményekre. Ha csak magunkra figyelünk is észrevehetjük, mennyivel több örömet okoz egy délutáni séta, egy túrázás a barátokkal vagy egy biciklitúra a családdal.

Fort Molnár Henriett

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.