Menü

Anyajegyeink védelme nyáron

Ismerjük az anyajegyeinket, van belőlük kinek több, kinek kevesebb, de mindenkinek van. Általában a világos bőrűeknek több, nekik 10-40 anyajegy is lehet a bőrükön, ami teljesen normális, ezek miatt nem kell aggódni, vagy megijedni, azonban a rendszeres vizsgálat nagyon fontos.

Mi az a melanoma?

A melanoma a bőrrák egyik, ha nem a legveszélyesebb típusa. A jó hír viszont, hogy korai stádiumában felfedezve könnyen kezelhető. A bőrrák egy fajtáját hívják melanomának, mely az anyajegyben vagy annak közelében nőhet, s korán felismerve és kezelve gyógyítható.

Gyanúra ad okot, ha az anyajegy színe, formája, felülete vagy nagysága megváltozik, kifekélyesedik, vérezni kezd. A betegség egyértelmű jele, hogy megváltozik az anyajegyünk: nőni, viszketni vagy vérezni kezd, ekkor feltétlen kérjünk időpontot bőrgyógyászunkhoz, aki megvizsgálja és dönt az eltávolítás mellett.

Az eltávolítást kérheti a beteg is, ha zavarja például dörzsöli a ruha, vagy zavaró helyen van például arcon, illetve szükséges eltávolítani, ha bőrrákot jelez.

Ha a bőrgyógyász az anyajegyvizsgálat során gyanús anyajegyet talál, akkor javasolni fogja az eltávolítását, melyre több módszer is létezik: fagyasztás, lézer, kiégetés és sebészi eltávolítás.

Szövettani vizsgálatra minden esetben szükség van, ennek eredménye alapján beszéljük meg a további tennivalókat a kezelőorvossal.

Nyár előtt nagyon fontos, hogy sort kerítsünk az anyajegyvizsgálatra, a napozás pedig komoly odafigyelést igényel. A bőrünk védelme nem játék, nem szabad elhanyagolni, vagy félvállról venni. Számos napvédőkrém létezik, válasszuk a bőrtípusunknak megfelelő faktorszámú készítményt.

Ha a bőrünk UV-sugárzásnak van kitéve – beleértve a szoláriumot is – akkor a bőrrák veszélye fokozottan fennáll, ezért fontos a megfelelő napvédelem.

Hogyan vizsgáljuk az anyajegyeinket?

Bőrgyógyász szakorvos meg tudja mutatni a helyes önvizsgálatot, nagyon fontos rendszeresen átnézni testünket. Tükörben megvizsgáljuk a karjainkat, a kezeinket, a lábainkat és a lábfejet, az arcot a nyakat. A hát ellenőrzéséhez tükröt használjunk, vagy kérjük családtagjaink segítségét.

Ha tehetjük évente menjünk el szűrésre és nézzük meg anyajegyeiket szakemberrel! Egy pár perces vizsgálat életet menthet.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.