Menü

B-vitamin: ezért érdemes szednie, ha szorongásra, depresszióra hajlamos

Egy friss kutatás alapján a B6-és B12-vitaminok segíthetnek a szorongásos tünetek enyhítésében.

A B6- és B12-vitaminok olyan anyagcsere folyamatokban vesznek részt, amelyek csökkentik az ideg-ingerlékenységet és fokozzák a gátlást.

A nagy dózisú B6-vitamin-pótlás fokozza az idegrendszerben a GABA-val (gamma-aminovajsavval) összefüggő gátlóhatást, ami összhangban van e vitaminok GABA szintézisében betöltött ismert szerepével.

B12-vitamin a terápiában
Leggyakrabban az izomba adják, de adható tabletta formában is, csak ilyenkor a felszívódása kevésbé jó. Ez egy olyan vérszegénységi típus, amikor az intrinsic faktorban ellenantitest képződik, ezzel megakadályozza annak működését, és így a B12-vitamin felszívódását. Ebben az esetben 100 mikrogramm a dózis naponta 3 héten át, majd egész életen át havonta 100 mikrogramm izomba adagolva.

AB-vitaminokat együttesen B-komplex néven is ismerjük. A B-vitaminok különböző típusainak mindegyike fontos feladatot lát el az emberi szervezet különböző élettani folyamatain belül, a vitaminok egyes funkciói között pedig gyakorta találunk átfedést. Szinte mindegyikük hozzájárul az immunerősítéshez, a mentális frissesség megőrzéséhez, az anyagcsere-folyamatok egészséges működéséhez, a szív védelméhez, továbbá szépségápoló hatásukat fejtik ki a haj, a bőr és a köröm egészségének és épségének megőrzésében.

A B12-hiányos emberek gyakran sápadtnak tűnnek, vagy a bőrük és a szemük fehérje enyhén sárgás színű, amit sárgaságnak neveznek. Ez akkor fordul elő, amikor a B12 hiánya problémákat okoz a szervezet vörösvérsejt-termelésében.
A B12-vitamin alapvető szerepet játszik a vörösvértestek előállításához szükséges DNS előállításában. Enélkül a sejtek nem tudnak osztódni.
Ez a vérszegénység egy olyan típusát okozza, amelyet megaloblasztos vérszegénységnek neveznek, és amelyben a csontvelőben termelődő vörösvértestek nagyok és törékenyek. Ezek a vörösvértestek túl nagyok ahhoz, hogy a csontvelőből a keringésbe kerüljenek. Ezért nem kering annyi vörösvérsejt a testében, és a bőre sápadt színűnek tűnhet.

Ezeknek a sejteknek a törékenysége azt is jelenti, hogy sokan közülük lebomlanak, ami túlzott bilirubinszintet okoz. A bilirubin egy enyhén vörös vagy barna színű anyag, amelyet a máj termel, amikor lebontja az öreg vérsejteket. A nagy mennyiségű bilirubin az, ami a bőr és a szem sárga árnyalatát adja.

A gyengeség és a fáradtság a B12-vitamin-hiány gyakori tünetei. Azért fordulnak elő, mert a szervezetedben nincs elegendő B12-vitamin a vörösvértestek előállításához, amelyek az oxigént szállítják az egész testedben. Ennek következtében nem tudod hatékonyan szállítani az oxigént a tested sejtjeihez, ami miatt fáradtnak és gyengének érzed magad.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.