Menü

Miért kell sport alatt megfelelően frissíteni és hol ronthatjuk el?

Aki rendszeres sportol, edzéstervet követ, netán versenyzik, pontosan tudja, hogy a frissítés és azok szabályainak betartása elengedhetetlen, ha eredményesen, hatékonyan, de legalábbis sérülésmentesen, hosszútávon szeretnénk sportolni.

Sportolóként azt tapasztalom, hogy sokan elsikkadnak a frissítés fontossága mellett, mondván „ekkora edzéshez és ekkora távhoz még nem kell”, „elég, amit eszem”, vagy „nem bírja a gyomrom ezeket”. A frissítés az edzés része, nagyon fontos, ezen sok múlik és nem fogok műdolgokat ajánlani, csak természetes eredetű étrendkiegészítőket használok és ezekhez ragaszkodom a továbbiakban is.

Szerencsére a legtöbb futóversenyen, ahol megfordultam már, megfelelő és elegendő a frissítés, változatos az asztal tartalma, egészséges a felhozatal és figyelembe veszik a változó igényeket, hiszen mindenki más és más frissítést igényel.

A legfontosabb mindig a hidratáció! Ha nem iszunk eleget a versenyen, az kiszáradáshoz, rosszulléthez, fejfájáshoz, a teljesítményünk csökkenéséhez vezethet, görcsöket okozhat és sérüléseket is. Inni kell, méghozzá az sem mindegy, hogy mennyit és mit!

Napi 2-2,5 liter folyadékra van szükségünk, azonban extrém időjárási körülmények között, nagy melegben vagy egy kemény edzés után akár 3-4 liter vizet is el kell fogyasztanunk. Arra ne várjunk, hogy mikor leszünk szomjasak, ezt nem szabad megvárni, a legjobb, ha futókulaccsal indulunk útnak és apró kortyokat fogyasztunk gyakran. Lehet próbálni izotóniás italokat, de mindenképp pótolni kell a folyadékot, de az edzés vagy verseny kezdete előtt is igyunk meg 2-3 dl folyadékot. Ha meleg van, vagy jobban izzadunk, mely nagyobb verejtékezést okoz, ez pedig növeli a dehidratálódás kockázatát.

A folyadék után a szénhidrátpótlás fontossága következik. Anaerob küszöb felett kizárólag szénhidrátból képes a szervezetünk energiát nyerni. Hiába töltjük fel a glikogénraktárakat a versenyt megelőző napokban, a futás közben is szükséges pótolni, például ehetünk magas energia tartalmú szeleteket, természetes összetételű energiagéleket (ezek nem bántják a gyomrot és nem okoznak panaszokat). A verseny napján fogyasszunk szénhidrátgazdag, ám alacsony zsír és fehérjetartalmú reggelit, például gabonaféléket, zabkását, banánt.

Nagyon fontos és alapdolog a sótabletta, mely biztosítja a megfelelő só-víz arányt a szervezetben. Megakadályozza a görcsöket és a savasodást.

Versenyen nagyon fontos, hogy csak jól bevált dolgokat alkalmazzunk és ne akkor kísérletezzünk új dolgokkal. Ne együnk össze-vissza a frissítőasztalról és ne keverjük az étrendkiegészítőket. Mindenkinek kellemes sportolást, jó versenyzést, jó pihenést és regenerálódást kívánunk!

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.