Menü

Aspirinnal a trombózis ellen

A trombózisnak két nagyobb csoportja ismert, ezeket pedig a kialakulásuk helye alapján különböztetik meg: beszélhetünk artériás és vénás trombózisról. Az artériás trombózisra példa a szívinfarktus vagy a szélütés, a vénás trombózisra példa pedig a tüdőembólia vagy a mélyvénás trombózis. Mindkét esetben vérrög alakul ki, ami elzárja a vér útját az érben, ám a folyamat, ami idáig vezet, a két esetben eltér.

Artériás trombózis esetében a vérkeringésünk teljesen ép, a hiba a vérlemezkékben és az érfal belső oldalát alkotó sejtekben, az endothel sejtekben keresendő. Az endothel sejtek károsodása és a vérlemezkék fokozott összetapadása az ér szűkületét eredményezi, ez pedig követlenül azt, hogy gyorsul a véráramlás. A gyors véráramlás miatt kisebb sebek keletkezhetnek az ér belső falán, ami csak még jobban fokozza a vérlemezkék kitapadását, így elzárva az artériát, aminek a következménye pedig artériás trombózis.

A vénás trombózis hátterében más okok állnak. Egyrészt ez a vénát érinti, ami a széndioxidban dús, elhasznált vért szállítja a szívbe, hogy az újból oxigénnel dús lehessen. Másrészt itt a problémát nem a túl gyors véráramlás, hanem épp ellenkezőleg: a lelassult véráramlás okozza, valamint a véralvadási kaszkád – másnéven láncreakció – fokozott aktivitása. Ennek eredményeképp az itt kialakult vérrögöt nem pusztán vérlemezkék, hanem azzal együtt kitapadt vörösvértestek és fibrin – egy, a véralvadásban résztvevő, stabilizáló fehérje – alkotják.

Sokszor halljuk, hogy aspirin jó a trombózis ellen, ám nem mindegy, melyik típusról van szó. A vénás trombózis esetében az aspirin hatástalan, mivel hatásmechanizmusa kifejezetten a vérlemezkék egyik enzimét gátolja. Ez a módszer csak az artériás trombózis esetében nyújt védelmet, mivel ott valóban a vérlemezkék fokozott kitapadása okozza a problémát. A vénás trombózis ellen a véralvadásgátló gyógyszerek működnek.

Hozzá kell tenni, hogy az aspirin sem nyújt teljes megoldást artériás trombózis esetén. Egyrészt előfordul, hogy valaki rezisztens az aspirinra, másrészt pedig a mellékhatások nehezítik az alkalmazhatóságát. Ilyen mellékhatások például a gyomorfekély is, vagy az, hogy az aspirin a vérlemezkék enzimjét úgy gátolja, hogy irreverzibilisen köt hozzájuk, magyarul amíg a vérlemezke él, addig az enzimjét gátolja az aspirin. Ez problémát okozhat, ha mondjuk egy műtét esedékes, mivel ennek hatására vérzékenyebb lehet a páciens.

A trombózis tipikusan egy olyan kórkép, aminél a megelőzésen van a nagyobb hangsúly. A megelőzés legjobb módja természetesen az egészséges életmód, ami épp úgy áll az egészséges és változatos táplálkozásból, mint a rendszeres testmozgásból. Ezen kívül olyan dolgokra is érdemes odafigyelni, mint például a hosszabb utazások, mivel a 3 óránál tovább tartó utazás már megnövelheti a trombózis kialakulásának esélyét. Ha sokat ülünk egyhelyben és mozdulatlan a lábunk, lelassulhat a keringés.

A repülővel való utazás esetében is hasonló a helyzet, ráadásul ott a légkondi miatt rendkívül száraz a levegő, valamint légnyomásváltozásnak is ki vagyunk téve, így aki hajlamos a trombózisra, érdemes egy kompressziós harisnyát viselnie utazáskor, valamint ügyelnie arra, hogy elegendő folyadékot fogyasszon mindig, különösen, ha kánikula van.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.