Menü

Tippek az egészséges étkezéshez a mostani drágulás mellett

Mindannyian tapasztaljuk nap, mint nap az árak folyamatos drágulását, ám emellett is lehet törekedni a tudatos bevásárlásra, hogy étrendünk egészséges keretek között maradhasson. Nehéz beszerezni a zöldséget, gyümölcsöt, mert néha a pénztárcánk nem teszi lehetővé ezek megvásárlását, ám segít néhány tipp a tudatos életmódhoz.

Költséghatékony, ha előre tervezünk, bevásárlólistával készülünk. Ha ez nincs kéznél, sokkal több terméket vásárlunk, hatnak ránk a marketingfogások, az akciós áraknak tűnő kínálat, illetve, ha éhesen megyünk bevásárolni. Ha bevásárlólistát írunk, kevesebb felesleges dolgot fogunk megvenni.

Próbáljunk idényzöldséget és gyümölcsöt helyi termelőktől vásárolni, a boltban a friss kínálat, de még a fagyasztott is sajnos nagyon komoly dráguláson ment keresztül, akár a duplájába is kerülhet sok minden. A legtöbb zöldséget és gyümölcsöt akkor érdemes megvenni, amikor éppen szezonjuk van. Ilyenkor nemcsak finomabbak, hanem olcsóbbak is.

Használjuk ki minden esetben a kuponokat.

Érdekes dolog ez, hiszen a férjem szerint én ilyenkor „halmozok”, én azonban úgy gondolom, hogy azokat a termékeket veszem meg akciósan, amelyről tudom, hogy a következő hónapban mindenképp megvenném (pl. mosószer, mosogatószer), mert használjuk és szükséges, tehát előrelátó módon akkor veszem meg, amikor akciós, nem pedig, amikor szükségem van rá. Kuponnal élelmiszert is lehet vásárolni és aköré tervezni a napi, vagy heti étkezéseket, megint csak spórolós megoldás.

Húsokat frissen vásároljunk a pultból, mert csomagolva drágábbak, arról nem is beszélve, hogy a húspultból frissebb, finomabb árut kapunk, ha pedig a hús, hal, tojás drága, más fehérjeforrások után kell nézni. A bab vagy a lencse kiváló alternatív fehérjeforrás lehet. Figyeljük az egységárakat! Sokszor a nagyobb kiszerelés sokszor jobban megéri.

Akinek saját konyhakertje van, nagyon szerencsés, hiszen sok mindent magának termelhet meg, így pedig máris takarékosabb módon folytathatja az egészséges életmódot.

Használjuk fel otthon a maradékokat. Ne dobjunk ki semmit, fagyasszuk le, vagy készítsünk belőle más ételt, sok ételmaradék újra gondolható.

Használjuk a zabpelyhet. Tudom, hogy nem mindenki szereti, de még viszonylag olcsón hozzáférhető, s hasznos például lisztek helyett egy-egy főzelékbe darálva, vagy süteménybe, tésztákba felhasználva, vagy búzadara helyett (pl. túrógombóchoz) de kásákat is készíthetünk belőle. Tele van rostokkal, laktató, és a szívnek is jót tesz.

S ha már egészséges életmód… ne feledjük a séta, a biciklizés, a kocogás, a torna nem jár óradíjjal, vagy kondibérlettel, iktassuk be a rendszeres mozgást a táplálkozás mellé.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.