Menü

TSMT, a gyerekek segítő tornája

Manapság rengeteg lehetőségünk van, hogy fejlesszük gyermekünk mozgását, idegrendszeri fejlődését, viszont van egy mozgástréning, mellyel a nagy- és finommozgásokat is tudatosan erősíti.

A TSMT jelentése a Tervezett SzenzoMotoros Tréning, egy torna, mellyel felülírhatjuk a rosszul berögzült reflexeket, ami kihat a mozgásra, a beszédfejlődésre és a viselkedésre is. A szenzomotoros szó a csecsemők szenzomotoros fejlődési szakaszára utal, ez egy kisember születésétől kétéves koráig tart. Ez az időszak a szenzo, vagyis észlelési, és motoros, vagyis mozgásfejlődési szakasz, itt tanuljuk meg az ok-okozati összefüggéseket, megtanulunk beszélni az anyanyelvünkön és felismerjük, hogy a testünk nem része a környezetünknek. Amikor ebbe bármilyen apró kis hiba csúszik, akkor azt próbálja korrigálni az idegrendszerünk, de lehetséges, hogy ennek lesznek később jelei.

Egészen egy éves kortól akár 12 éves korig ajánlott, sokszor csak később, óvodában, vagy az iskolai évek alatt derül ki, hogy valamilyen gond van. Nem kell megijedni, ha nekünk, mint szülőknek nem tűnik fel, hogy gyermekünk valamiben nem teljesít átlagosan, mivel nem vagyunk szakemberek, és még véletlenül sem kell azt gondolni, hogy a gyermekkel nagy gondok vannak.

Az én korosztályom (Y generáció) gyermekeinél még nem vizsgálták ezt, hiszen a tudomány nem tartott ezen a szinten, így sokszor csak elkönyveltek valakit túl izgágának, mert például nem tudott megülni a hátsó felén egy tanórán. Ezzel már utalok arra, hogy milyen jellegű problémákra jelenthet megoldást ez a tréning. Széles spektrumon mozog a torna hatásossága, például figyelemzavar, beilleszkedési zavar, magatartási zavar, beszédhiba, egyensúly zavar, tanulási zavar, hiperaktivitás.

Amikor körbenézünk egy ovis csoportban, de még inkább egy iskolai osztályban, feltűnhet egy több gyerekből álló csoportban, hogy ha valamelyik gyerkőc máshogy viselkedik, mint a többi, ezért pedig semmiképpen sem hibáztathatjuk, csupán valószínűleg valamilyen fejlesztésre van szüksége, hogy jól beilleszkedhessen, erre pedig az egyik legjobb módszer a TSMT. Könnyebben koncentrál, mozgásfejlődésében is halad, jobb lesz a memóriája, beindul a beszédfejlődés, a könnyebb kommunikáció, és még a ritmusérzék is javul.

Terapeuta a megoldás. A TSMT terapeuta az a szakember, aki először is egy nagyjából 45 perces állapotfelméréssel kipuhatolja, hogy hol is lehet gond, ezzel egy pontos képet kap arról, hogy milyen fejlettségi szinten van a gyermek. Ilyenkor kiderül, hogy mik a fejlesztendő területek, ezért a szakember ki tudja választani a megfelelő tornagyakorlatokat. Kétféle lehetőség adott ilyenkor, az egyik az, hogy a specialista megtanítja a gyakorlatokat, melyeket a gyermek otthonában, egyénileg hajt végre, a másik lehetőség, hogy kiscsoportos foglalkozás keretein belül végzik a gyakorlatokat.

A gyermek fejlettségi szintjének javulásával változnak a gyakorlatok is, nagyjából 2-3 hónap elteltével lehet észrevenni a változásokat, viszont ehhez az kell, hogy lelkiismeretesen mozgassuk a gyermeket a megadott formában.

A TSMT torna egy igazán jó lehetőség arra, hogy mozgással segítsük gyermekünk mindennapjait, beilleszkedését a társadalomba, könnyítsük a kommunikációját vagy könnyebben koncentráljon az elő kerülő feladatokra.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.