Menü

Orális allergia szindróma

Közismert tény, hogy bizonyos élelmiszerek allergénként hatnak és néhány embernél allergiás reakciót váltanak ki. Az orális allergia szindróma általában valamilyen pollen-élelmiszer keresztreakció miatt alakul ki, valamint tünetei jellemzően helyi szinten jelennek meg.

Az orális allergia szindróma, másnéven OAS általában 3 éves kor fölötti gyermekeknél alakul ki, de sokszor tinédzserkorban, sőt, fiatal felnőtteknél is találkozhatunk vele, akár úgy is, hogy előtte semmilyen zöldségre vagy gyümölcsre nem tapasztaltak allergiás reakciót. Jellemzően azok, akiknél orális allergia szindróma alakul ki, korábban már allergiások voltak nyírfára, parlagfűre, ürömpollenre, gabona pollenre vagy valamilyen más növényi pollenre.

A jellemző tünetek a száj és az ajkak körül alakul ki, legtöbbször duzzanat és bőrpír kíséri. Vannak, akik viszketésről is beszámolnak, de ez is kifejezetten a száj környékét, valamint a nyelvet, a torkot és a szájpadlást érinti. A száj környéki tünetek mellett a tipikus allergiás reakciók is megjelennek, ilyen például tüsszögés, az orrfolyás, a könnyezés, szemviszketés és orrdugulás.

Mivel helyi allergiás reakcióról van szó, a tünetek mindig az azt kiváltó élelmiszer elfogyasztása után 15-30 perccel jelentkeznek és általában rövidesen, legfeljebb egy órán belül meg is szűnnek. Nagyon ritkán előfordulhat, hogy súlyosabb tünetek, mint például gége ödéma vagy anafilaxiás sokk is jelentkezik.

Diagnózisához elengedhetetlen a páciens korábbi tapasztalata és kórtörténete. Természetesen nem csak a korábbi tapasztalatokra alapozzák az diagnózist, a Prick bőrteszt is alkalmas a kimutatására, valamint keresztallergia vizsgálattal is kimutatható. Ebben az esetben az ALEX allergiatesztet alkalmazzák, amely mindössze egy egyszerű vérvételből áll és nem csak az allergiát, de az azt kiváltó okot is megmutatja.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az orális allergia szindróma esetében megelőzésre is van lehetőség. Ha a keresztallergiát kiváltó növény ellen deszenzibilizáló kezelést végeznek, azzal megelőzhető vagy csökkenthető a reakció.

Kezelése jellemzően antihisztaminnal történik, mivel a legtöbb esetben a tünetek nem súlyosak, ezért nem kezelik szteroid tartalmú készítményekkel. Az allergiás reakciót kiváltó zöldséget vagy gyümölcsöt a beteg elfogyaszthatja például főzve is, ezzel elkerülve a kellemetlen tünetek nagyrészét, de ha esetleg mégis nyersen fogyasztja, a tünetek általában akkor is gyorsan enyhülnek.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.