Menü

Miért is fontos a szén-monoxid érzékelő?

Gyakran hallani olyan esetekről, amikor szén-monoxid okoz tragédiát. A veszély a melegvíz-termelés miatt egész évben fennáll, de fűtési szezonban ugrik meg leginkább a mérgezések gyakorisága. A tragédiák azonban megelőzhetőek, ezért kérjük kedves olvasóinkat, szánjanak néhány percet mai cikkünkre, melynek témája a szén-monoxid érzékelők fontossága.

A szén-monoxid (CO) a tökéletlen égés mellékterméke, s már nagyon kis mennyiségben is mérgező. Mivel teljesen színtelen és szagtalan, így szinte képtelenség időben észlelni, ez pedig fokozza veszélyességét.

Mi történik CO-mérgezéskor?

Ez az anyag megköti a vérben lévő hemoglobint, amely felelős az oxigén szállításért, ezáltal beáll a fulladás. Ha ébren van az ember, akkor jó esetben megmenekülhet, azonban álmunkban erre nincs esélyünk.

Hogy jut be a szén-monoxid a lakásba?

A szénmonoxid a lakás légterébe könnyen bejuthat a kéményen vagy a nem megfelelően működő tüzelőberendezésen keresztül, ekkor ugyanis az égéstermék visszaáramlik a lakásba és ezzel szénmonoxid kerül a lakótérbe.

Melyek a szén-monoxid mérgezés tünetei?

Gyanakodjunk azonnal, ha hányingert és a fejfájást tapasztalunk, ilyenkor azonnal el kell hagyni az épületet és az illetékes szakembert a helyszínre hívni.

Mit tehetünk ennek elkerülése érdekében?

A legbiztonságosabb nyilván a zárt égésterű gázkészülékek használata, melyek az égéshez szükséges levegőt közvetlenül a szabadból veszik. A nyílt égésterű berendezések használatánál a megelőzésre kell a hangsúlyt fektetni.

A megelőzés egyik legfontosabb lépése, hogy a gázkészülékeket és kéményeket időszakosan felül kell vizsgáltatni szakemberrel, illetve fontos beszerezni szénmonoxid-érzékelőt, hiszen ezek használatával már korán tudomást szerezhetünk a mérgező gáz jelenlétéről.

A szén-monoxid érzékelők pont emiatt praktikusak, hiszen a szén-monoxidot nem véletlenül hívják csendes gyilkosnak, érzékszerveinkkel nem lehet időben észrevenni, csak mikor már késő, ezért a szén-monoxid érzékelő az egyetlen megoldás, mely veszély esetén működésbe lépve életeket menthet.

Hogy működik egy szén-monoxid érzékelő?

Létezik elemmel és hálózatról működő változat is. Ezek a berendezések felismerik és figyelmeztetnek, ha egy hibás készülék szén-monoxidot szivárogtat az adott térben. készülék Fontos elmondani, hogy a készülékhez mellékelt tájékoztatót mindenképpen el kell olvasni, mielőtt beüzemeljük a szerkezetet! Szakszerű telepítés és felhasználás esetén az érzékelő évekig (2-5 év) működhet.

A vészjelzőt a potenciális szénmonoxid forrástól 1-3 méterre kell elhelyezni.

Mit kell tenni, ha jelez a riasztó?

Ha jelez a készülék, azonnal cselekedni kell! Azonnal ki kell nyitni az ajtókat és ablakokat és mielőbb elhagyni az épületet. Ezt követően szerelőt kell hívni a helyszínre, baj esetén pedig azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó számot!

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.