Menü

A máj: legnagyobb mirigyünk felépítése és főbb funkciói

A máj a legnagyobb szilárd szervünk és egyben testünk legnagyobb mirigye is. Több, mint 500 fontos feladatot lát el.

Funkciói közé tartozik a méregtelenítés, a fehérjeszintézis (=előállítás) és az emésztés segítsége. A máj is az emésztőrendszer része.

A máj szerkezete

A máj a hasüreg jobb felső kvadránsában helyezkedik el, a rekeszizom alatt. Tömege egyénenként eltérő, de körülbelül 1,3 kg-ot nyom. Az emberi szervezetben ennél egyedül a bőr nehezebb, illetve nagyobb szerv.

Durván nézve a máj háromszög alakú, és szerkezetileg két lebeny alkotja, amelyek közül a jobb oldali a nagyobb, a bal oldali a kisebb. A két lebenyt egy sarló alakú szalag választja el egymástól, ez köti a májat a rekeszizomhoz. A májat kívülről egy szálas szövetréteg borítja, az ún. Glisson-tok, amit pedig a hashártya vesz körül. Ezek segítségével marad a máj a helyén, és így lesz védve a fizikai behatásokkal szemben.

A máj két úton jut vérhez. A portális véna szállítja a tápanyagban gazdag vért az emésztőrendszerből, a hepatikus artéria pedig a szívből az oxigéndús vért hozza. A vérerek ezután kicsi kapillárisokra oszlanak, amelyek mindegyike egy-egy lobulusban (=lebenykében) végződik. A lobulusok a máj funkcionális egységei, és sejtek, ún. hepatociták millióit tartalmazzák. Három hepatikus véna szállítja el a vért a májból.

A máj főbb funkciói

Mint ahogy már a bevezetésben említettük, a májnak rengeteg funkciója van, ezek közül most néhány fontosat fogunk megemlíteni, természetesen a teljesség igénye nélkül.

Epetermelés: Az epe segít a vékonybélnek a zsír, a koleszterin és néhány vitamin lebontásában és felszívódásában.

Bilirubin felszívódás és metabolizálás: Ha a hemoglobin lebomlik, bilirubin képződik. Az ilyenkor képződő vasat a máj, illetve a csontvelő raktározza el, és majd ebből képződnek a következő vérsejtek.

Véralvadás segítése: A K-vitamin elengedhetetlen a véralvadásgátló faktorok képzéséhez, amelyek a véralvadás normális működéséhez szükségesek. Az epe is fontos szerepet tölt be a K-vitamin felszívódásában. Ahhoz, hogy a véralvadásgátló faktorok megfelelően képződjenek, elengedhetetlen, hogy a máj elegendő epét termeljen.

Zsíranyagcsere: A máj által termelt epe a zsírok lebontásában elengedhetetlen szerepet tölt be, hiszen azokat kisebb egységekre bontja, így könnyebben emészthetővé teszi.

Szénhidrát anyagcsere: A máj részt vesz a szénhidrátok tárolásában, glikogén formájában raktározza azt. A test ehhez hozzá tud nyúlni, ha szüksége van rá, és glükózzá tudja bontani, majd a véráramba juttatva a vércukorszint szabályozásában fel tudja használni, ha gyorsan energiára van szüksége.

Vitaminok és ásványi anyagok tárolása: A máj a zsírban oldódó vitaminok tárolójaként is ismert (A-, D-, E- és K-vitamin). Fentebb már említettük, hogy a vas tárolásában is szerepe van, azt ún. ferritin formájában raktározza.

Fehérje anyagcsere: A máj által termelt epe a fehérjék lebontásában, így könnyebb emészthetőségében is szerepet játszik.

„Megszűri” a vért: A máj „megszűri”, és eltávolít a vérből különféle összetevőket, például hormonokat, mint az ösztrogén vagy az aldoszteron, de az alkohol és más szerek, gyógyszerek eltávolítását is ő végzi.

Immunológiai funkció: A máj speciális immunsejtek segítségével megakadályozza, hogy a különböző betegséget okozó vírusok, baktériumok vagy más mikroorganizmusok a májba jussanak.

Albumintermelés: Az albumin a vérszérumban legnagyobb mennyiségben megtalálható fehérje. A zsírsavak és a szteroid hormonok szállításában vesz részt, ezáltal támogatja a megfelelő vérnyomást, illetve megakadályozza a vérerek szivárgását.

Angiotenzin előállítása: Ez egy peptidhormon, ami a vérerek összehúzásával a vérnyomás emelésében játszik szerepet.

A máj regenerációja

A máj és betöltött funkciói annyira nélkülözhetetlenek a szervezetben, hogy az evolúció biztosította számunkra, hogy regenerálni tudja önmagát mindaddig, amíg megőrizzük az egészségünket. Minden gerincesnek megvan az a képessége, hogy a mája regenerálódni tud (ha pl. egy részét eltávolítják). Egyébként a máj az egyetlen zsigeri szerv, ami regenerációra képes. Mindaddig képes teljes mértékben újranöveszteni önmagát, míg legalább a szövet 25%-a megmarad. Az eredeti méretére képes visszanőni, mindeközben pedig hiánytalanul ellátja feladatait.

Egerek esetében például, ha a máj 2/3-át eltávolítják, a fennmaradó szövet 7-10 napon belül képes magát újjáépíteni. Emberek esetében kicsit tovább tart a folyamat, de történhet olyan, hogy már 8-15 nap múlva újra 100%-ban tündököl a máj. A jobb vagy bal lebeny sebészi úton történő eltávolítása után a máj teljes felépülése általában 3 hónap után történik meg, de már 7-10 nappal a beavatkozást követően maximális a sejtaktivitás. A rákövetkező pár hétben pedig a máj szövetei teljesen megkülönböztethetetlenek lesznek az eredeti szövettől.

Felhasznált forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/305075#structure

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.