Menü

A vásárlásfüggőség tünetei, avagy milyen az, aki boltkóros

A vásárlás a mindennapi életünk része, de vannak, akiknek ez nem a napi vagy heti, rutinszerű beszerző körutat jelenti, hanem ennél sokkal többet: függőséget. Ők nem tudják elképzelni a napjaikat vásárlás nélkül, ami szenvedélybetegség, s amivel ártanak saját maguknak és a környezetüknek.

A vásárlásfüggőség is olyan, mint az alkohol-, a gyógyszer- vagy a drogfüggőség, csak ez kényszeres vásárlást jelent. Sajnos komolyan kell venni, mert a vásárlásfüggőség tönkre teheti családok életét is és ezzel komoly bajt okozhat. A szakemberek kétféle módját különböztetik meg a szenvedélybetegségeknek. Az egyik a szerfüggőség, mint az alkohol, drog és egyéb, tudatmódosító szerektől való függőség, a másik pedig a viselkedésfüggőség.

Ide sorolható a szerencsejáték-függőség, a különféle táplálkozási zavarok, a szexfüggőség, a munkamánia és a vásárlásfüggőség is.

A vásárlásfüggőnek a shoppingolás iránti kényszer jelenti a függőséget, s érdekes, hogy őket nem a megvásárolt termék teszi boldoggá, hiszen ez másnapra már unalmassá válik, feledésbe kerül, hanem a folyamat, amit éreznek a vásárlások alkalmával. Boldoggá teszi őket, ám másnap „újabb adag” kell ebből az érzésből.

A függő attól függő, hogy nem tud nemet mondani, ez pedig a boltkór esetében komoly adósságot, hiteltartozást is jelenthet, mely a családi kasszát igencsak megterheli.

Gyakran fellép a tagadó magatartás, a titkolózás, ezzel pedig egy ördögi körbe kerülhet az illető.

Ha kölcsönkér, pénzt vesz el innen-onnan, vagy hitelhez folyamodik, akkor már komoly problémával állunk szemben, mely kezelést igényel.

A vásárlás lehet személyes, vagy online, a lényeg nem a megvásárolt termék, hanem a folyamat, a tevékenység, a tudat, s mivel az online vásárlás ma virágkorát éli, bizony könnyű belecsúszni ezekbe az élethelyzetekbe. Az online vásárlás könnyebben alakít ki függőséget, hiszen kényelmesen, gyorsan, könnyen végbe mehet.

Vásárlásfüggőségről beszélünk, amikor a hangsúly nem a megvásárolt termékeken – cipőn, ruházaton, kozmetikumokon, lakberendezési tárgyakon …stb. van - hanem maga a vásárlás folyamata az, ami számít.

Melyek a vásárlásfüggőség tünetei?

Egyszerűen megfogalmazva, amikor kényszeres shoppingolási vágyat érzünk, s nem tudunk nemet mondani a pénzköltésre, kontrollálatlanul vásárlunk, sokat és sokszor költünk, s a vásárlás jellemzően nem valós szükségletek kielégítéséről szól, hanem öncélú.

Ekkor viselkedészavar áll fent, s vásárlásfüggőségről beszélhetünk.

Amennyiben a fenti tüneteket észleljük magunkon, vagy családtagjainkon, s ez a függőség hosszú távon fennáll, kihat az emberi kapcsolatokra, akkor keressünk fel szakembert, aki segít szembenézni az okokkal (lelki trauma, boldogtalanság, magány), és csökkenti a vásárlási kényszert. A vásárlásfüggőség kezelése pszichoterápiával történik, ami szükség szerint gyógyszeres kezeléssel egészülhet ki.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.