Menü

A felfázás tünetei és biztos házi gyógymódjai

A felfázás nagyon kellemetlen tud lenni, néhány otthoni tipp segít a gyorsabb gyógyulásban, de a megelőzés a legfontosabb, erről írunk mai cikkünkben.

Ha a vizeletürítés égető, szúró, görcsös fájdalommal jár, akkor húgyúti fertőzésre gyanakodhatunk, mely igen gyakori a nők körében, ők valamiért gyakrabban kapnak el ilyen betegséget, mint a férfiak. Ennek igen egyszerű oka, hogy a női húgyvezeték rövidebb, így a baktériumok és a hideg sokkal hamarabb feljut rajta.

Hólyaghurut vagy felfázás?

A hólyaghurutot a köznyelvben felfázásnak hívják, ám ez az elnevezés csak részben igaz. Valóban okozhatja az alulról történő felfázás, de kiválthatják bakteriális fertőzések is. Alhasi fájdalommal, gyakori vizelési ingerrel, égető, csípő fájdalommal, zavaros vizelettel jár.

Természetesen orvosi vizsgálat feltétlen szükséges, ám néhány házi gyógymódot is érdemes kipróbálni a gyorsabb gyógyulás érdekében.

Milyen házi gyógymódok segítenek?

Oldjunk fel negyed teáskanálnyi szódabikarbónát másfél deciliter vízben, ezt kell elkortyolnunk több részletben. A szódabikarbóna csökkenti a vizelet savasságát, ez pedig enyhíti a vizeléskor jelentkező csípő, égő érzést.

Nemcsak reklámfogás, hanem tudományos tény, hogy az áfonyalé segít a húgyúti fertőzések gyógyításában. Fogyasszunk áfonyalevet a fertőzés megelőzésére, illetve kezelésére. Teák is léteznek a problémára, készítsünk egy csésze fokhagymateát, erősen baktériumölő vegyületeket tartalmaz. A csalántea szintén kiváló vízhajtó, így elősegíti a baktériumok távozását a szervezetből.

Létezik borogatás is.

Készítsünk egy liter vízben egy púpozott evőkanál cickafarkfűből teát, ebbe mártsunk törülközőt és amíg meleg, borogassuk vele az alhasunkat.

Mit tehetünk megelőzésképp?

Megelőzésképp arra mindenképp figyeljünk, hogy uszodahasználat után mielőbb váltsunk tiszta és száraz ruhára, kerüljük a műszálas alsóneműt, használjunk intim mosakodógéleket, az étkezésben pedig kerüljük a savasodást okozó élelmiszereket, mint például a spárga, a spenót, a cékla, a nyers répa, a paradicsom, a citrusfélék, az eper, valamint a vörös hús, mert ezek az élelmiszerek savasítják a vizeletet.

Ezeken felül igyunk sok folyadékot, mert a nagy mennyiségű folyadék átmossa a hólyagot, és megnehezíti a baktériumok megtelepedését. Ha azt érezzük, hogy mosdóba kell mennünk, akkor menjünk mielőbb vécére, ne tartsuk vissza, mert az csak ront a helyzeten.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.