Menü

Miért nem jó tévé előtt elaludni?

Sokan alszanak olyan szobában, ahol televízió van, sőt sokan alszanak el a bekapcsolt tévé mellett, ennek pedig számos káros egészségügyi hatásai van, amiatt érdemes lenne elhagyni ezt a rossz szokást.

A másik tábor, akik csak sötétben és csendes nyugalomban tudnak aludni, pihenni, mindenféle zaj-és fényforrás nélkül, ám sokan szeretik a televíziót bekapcsolva hagyni lefekvés előtt, a tanulmányok azt mutatják, hogy utóbbi a gyakoribb. Miért rossz ez, milyen hátulütői vannak, miben káros az egészségre?

Ártalmatlannak tűnhet ez a szokás, de valójában hosszú távon káros a szervezetre, és kerülendő. A fő ok az ember biológiai órájával, a cirkadián ritmussal magyarázható, ami azt jelenti, ahogyan reagál az ember a sötétségre és a világosságra.

Ebből tudni, hogy mikor jön el az ideje az elalvásnak és az ébredésnek.

A televízió (és egyébként a többi elektromos „kütyü”, tablet, mobiltelefon…stb.) villogása összezavarja ezt a belső órát, és az ember éberebb marad, a fény hatására nem álmosodik el időben, ezzel megzavarja a testet elalvásra hangoló hormonok termelődését, ez pedig egy idő után káros lesz az egészségre, a szervezetre és kimerültséget, majd pedig koncentrációs zavarokat és egyéb egészségügyi problémákat okoz.

A kevesebb alvás a testsúlyra is negatív hatással van, ezért akik nem pihennek le időben és nem tudnak eleget aludni, az elhízás problémáját is hamar megtapasztalják.

A televízió villódzó fényei zavarják az alvást, könnyen okoznak rémálmokat, nyugtalanságot, ugyanis a vibráló képernyőnek van egyfajta agyat stimuláló hatása, ami befolyásolja a melatonin hormon termelését is. (ez a hormon játszik fontos szerepet a pihentető alvásban.)

Bizonyított tény, hogy a kép- és hanghatások megakadályozzák ennek az álmosságot okozó melatonin hormonnak a termelését. Ha tehát este tévézünk, agyunk egész egyszerűen úgy érzékeli a külvilágot, mintha még nappal lenne és nem segít alvásra hangolódni.

A szakemberek szerint a legnagyobb veszélynek a gyerekek vannak kitéve. Nem jó a kicsik szobájába televíziókészüléket tenni, mert megzavarjuk a pihenésüket, pedig pont a gyerekeknek van (lenne) a legnagyobb szüksége a nyugodt alvásra, hiszen ne felejtsük el, hogy ilyenkor termelődik a számukra oly fontos növekedési hormon is.

Gyerekek esetében érdemes már egy órával a lefekvést megelőzően kikapcsolni a tévét és inkább mesét olvasni nekik.

Természetesen mindenki szeret kicsit este tévézni, ezzel nincs is baj, de a filmnézést vagy internetezést tanácsos korábbi napszakra időzíteni, amikor még világos van, nem pedig közvetlenül lefekvés előtt.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.