Menü

Lábgomba, a rémek réme

Nem szeretünk róla beszélni, szégyelljük, még az orvosnak se szívesen valljuk be, ha viszket a lábunk, pedig a lábgomba egy elterjedt betegség, emellett, ha időben elcsípjük, hamar gyógyulhatunk is.

Ezt a fajta kellemetlen elváltozást leggyakrabban egy Trichophyton rubrum nevű gombafaj okozza, mely megtelepedhet a talpon, vagy a lábujjak között is, de előfordul, hogy mindkét helyen egyszerre. Szűnni nem akaró viszketés, bőrpír, sebesedés, hámlás, hólyagok és égő érzés is lehetnek a tünetei. A gombásodás egyik legjobb szó szerinti melegágya a lábujjak közti, meleg, nedves, szellőzés mentes környezet, innen pedig csak egy pár milliméterre van a körmünk, ami alá befészkelődhet és csak hosszadalmas kezeléssel szabadulhatunk meg tőle. Többnyire azoknál az embereknél alakul ki nagyobb eséllyel, akik gumicsizmában dolgoznak, sokat sportolnak és beleizzad a lábuk a cipőbe, vagy sok időt töltenek uszodai vízben.

Egy gombával fertőzött láb zokni és cipő viselése nélkül, vagyis mezítláb minden egyes lépéssel fertőző hámsejteket hagynak maguk után, amivel átadják a következő mezítlábas embernek a fertőzést. Bizonyos immunhiányos állapotokban sokkal nagyobb az esély arra, hogy szervezetünket megtalálják ezek a gombák, melyek később sokkal nehezebben kezelhetőek.

Mit tehetünk a megfertőződés ellen?

Először is mindig vegyünk papucsot az uszodákban, ha nem otthon vagy az utcán vagyunk. Rendszeresen fertőtlenítsük a törölközőket, fürdőszoba szőnyegeket, a zuhanyzót és kádat, valamint a cipőinkre is figyeljünk oda, már kapható sokféle speciális, cipőfertőtlenítő spray. Próbáljunk meg a lehető legtöbb pamutot tartalmazó zoknit viselni, és ha izzadásra hajlamos a lábunk, szerezzünk be lábdezodort, és amikor lehetőségünk van rá, hordjunk nyitott cipőket, hogy szellőzhessen a bőrünk.

Mit csináljunk, ha mégis elkaptuk?

Azon kívül, hogy a fent említett javaslatokra szentírásként tekintünk ez ügyben, nehogy mást is megfertőzzünk, menjünk bőrgyógyászhoz, aki az erre való helyes kezeléshez irányt mutat. Gyógyszertárakban kapható készítményekkel, kenőcsökkel kezelhetjük már a kezdeti szakaszban is. Házi praktikák közül kipróbálhatjuk például, hogy almaecettel kevert vízben naponta kétszer 15 percet áztatjuk lábunkat.

Az ecet elpusztítja a gombát, hűsíti a viszketést. Szuper és kellemes illatú csodaszer még a levendula- és a teafa olaj. Mindkettő fertőtlenítő és nyugtató hatással bír, de használjuk egyiket sem töményen, hanem hígítsuk fel vízzel, majd vattapamaccsal törölgessük át az érintett területet. Mindig mossunk kezet ezek után, nehogy a gomba máshova is eljusson.

Nem kell megijedni, ha gombás fertőzés üti fel fejét talpunkon, gyors kezeléssel és egy kis odafigyeléssel hamar búcsút inthetünk a viszketésnek, de ehhez az kell, hogy mindig ügyeljünk oda a higiéniára és vegyük észre az intő jeleket.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.