Menü

Kényszeres éves a menstruáció előtt

Sok nőnek feltűnhetett már, hogy a havi vérzést megelőzően gyakran kényszeres evés jelentkezik nála. A késztetésnek nem feltétlenül kell engedni – számos tipp és stratégia létezik arra, hogy ezeket a menstruáció előtti sóvárgásokat megfékezzük.

Nem ritka dolog, hogy mielőtt menetrendszerűen megérkezik a havi vérzés, kényszeres evés jelentkezik egy nőnél. Ez a jelenség gyakori a menstruáció előtti napokban. Van azonban ellenszere, nem kell engedni a plusz kilókhoz vezető sóvárgásoknak. A kényszeres evés hatására ugyanis jóval több ételt vehetünk magunkhoz, mint amennyire szükségünk lenne. A túlevést jellemzi, hogy nassolunk, amikor nem vagyunk éhesek, vagy titokban eszünk. Sokan szégyellik is magukat emiatt és elszomorodnak.

A menstruáció előtti napokban gyakorta normális a megnövekedett étvágy – olykor azonban súlyos méreteket ölthet a probléma. Ha alkalmanként fordul elő, nincs ok aggodalomra, ám ha rendszeresen, az nagyfokú étkezési rendellenességre utal. A megnövekedett étvágy a premenstruációs szindróma (PMS) gyakori jele, amely a nők több mint 90 százalékát érinti élete egy szakaszában.

A PMS tünetei lehetnek még a pattanások, a puffadás, székrekedés, hasmenés, kimerültség, hangulati ingadozások, mellfájdalmak.

Számos nő esetében az étel utáni fokozott sóvárgás és az étvágy enyhe megnövekedése normális része a menstruáció előtti időszaknak. Másoknál azonban a premenstruációs szindróma és a nagyfokú étkezési rendellenesség egyszerre jelentkezik. Amennyiben a kényszeres evés akkor is fennáll, amikor a havi vérzés lezajlott, étkezési rendellenességről van szó, mely orvosi kezelést igényel.

Mi a kényszeres evés oka?

Egyes kutatások szerint az ösztrogén és a progeszteron hormon szintjében történő változás váltja ki a sóvárgást olyan élelmiszerek után, mint a szénhidrát és a cukor.

A szénhidrátok és a cukrok némileg segítenek a fáradtságon és a rossz hangulaton is javítanak, melyek általában jellemzik a menstruáció előtti időszakot. A cukor és a keményítő hatására a szervezetben szerotonin termelődik, mely növeli a boldogság érzését. Ha gyakran eszünk, az stabilizálja a vércukorszintet, s egyben a hangulatot.

A kényszeres evés a havi vérzés előtt ugyanakkor utalhat premenstruációs depressziós rendellenességre is (PMDD). Ez a PMS súlyosabb formája, mely a fogamzóképes nők 5 százalékát érinti. Tünetei közé tartozik a depresszió, a hangulatváltozások, étel utáni sóvárgás és túlevés.

Egyes kutatások azt sugallják: van összefüggés a kényszeres evés és a menstruációs problémák között is, így például a nem szabályos ciklusok vagy a menstruáció kimaradása között.

Hogyan lehet megelőzni?

Egy nő többféle stratégiát is kipróbálhat, hogy megelőzze vagy csökkentse a kényszeres evést. Tapasztalatok szerint az életmódváltoztatás igen hatásos – mások egészségügyi szakembertől kérnek segítséget.

Megoldást jelenthet, ha egy nagyon kicsit eszünk abból, amit megkívánunk, például egy darabka étcsokit. Ha ugyanis sosem elégítjük ki a késztetést, továbbra is fennáll.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.