Menü

Így mutatja meg a bőr, ha túl sok szénhidrátot eszel

A helyes táplálkozás nem csupán a szervezet, hanem a bőr egészsége, szépsége szempontjából is rendkívül fontos. Nem csupán a túlzott cukorfogyasztás ütközhet ki ugyanis az arcon pattanások, zsírosság képében, hanem a sok szénhidrát is számos problémát okoz.

Egy normál súlyú, nem fogyókúrázó nő számára a napi kalóriabevitel körülbelül 50%-át kellene ebből a tápanyagfajtából fedeznie az étkezéseknek, de ez az arány sokaknál felborul. Ha pedig ez megtörténik, az bizony nyomot hagy az arcon. Ha a következő változásokat tapasztalod, lehet, hogy ez áll a bőrgondjaid hátterében.

A finomított szénhidrátok, például a fehér kenyér vagy a tészta gyorsan megemelik a vércukorszintet, ennek hatására a hasnyálmirigy hirtelen sok inzulint termel, ami nemcsak a szervezet, hanem a hormonrendszer működését is megzavarja. Mindezek következtében a bőr zsírosabbá válik, kifényesedik, a pórusok eltömődhetnek, pattanások, mitesszerek alakulhatnak ki rajta. A zsíros arcon sokkal könnyebben elszaporodnak az aknét okozó baktériumok, amelyek csak még tovább fokozzák a gyulladást.

A magas glikémiás indexű ételek emellett hosszú távon a bőr rugalmasságáért felelős kollagént és elasztint is károsítják, így az arc veszít feszességéből, valamint a bőröregedés is felgyorsul, hamarabb jelennek meg a ráncok, a meglévők pedig jobban elmélyülnek. Az arc fakóvá és petyhüdtté, a bőrkép pedig egyenetlenné válik a helytelen táplálkozás miatt.

Ha hosszabb ideig túl sok szénhidrátot eszel, az tehát meg fog látszani a külsődön is amellett, hogy fokozott fáradtságot, cukoréhséget, emésztési problémákat, fejfájást és hízást egyaránt tapasztalhatsz emiatt. Hogy ezt elkerüld, érdemes odafigyelned a megfelelő mennyiségre: alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat fogyasztanod. Ezek közé tartoznak a teljes kiőrlésű kenyerek, tészták, zabpelyhek, a barna rizs, a bulgur vagy például a csicseriborsó.

Az arcot bizony belülről is ápolni kell, ezért érdemes ügyelni arra, hogy ne vigyél be a szervezetedbe túl sokat a következőkből, mert különben korai bőröregedést, illetve egyéb problémákat, többek között nehezen múló, újra és újra felbukkanó pattanásokat tapasztalhatsz. Mutatjuk, milyen ételek fogyasztását érdemes minimalizálnod, ha fiatalos, feszes arcra vágysz.

A fehér tészta magas szénhidráttartalma miatt károsítja a kollagénállományt, ennek következtében pedig a bőr gyorsan veszít feszességéből, és ráncossá, megereszkedetté válik.

A bacon, illetve az egyéb feldolgozott húsok magas telített zsír- és nitráttartalmuknak köszönhetően okoznak látható barázdákat és pattanásokat az arcon.

A különböző magas cukortartalmú édességek megemelik a szervezet vércukor- és inzulinszintjét, ami pedig a kollagénsejtek károsodásához, valamint ráncok, pattanások megjelenéséhez vezet.

Az ízesített joghurtok sok cukrot tartalmaznak, ami erőteljesen roncsolja a kollagénsejteket és a bőr szerkezetét. Ezáltal ráncokat, gyulladt pattanásokat és irritációt, pirosságot okoznak.

A fehér kenyér magas finomított szénhidráttartalma miatt eredményez gyulladásokat, ráncokat a bőrön. Érdemes inkább az egészségesebb, teljes kiőrlésű változatát választani.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.