Menü

Szemtorna, a látás tréningje

A Föld lakosságának majdnem fele szemüveget visel, de ha nem is, akkor is valamilyen látási problémával küzd, pedig vannak technikák, amikkel javíthatjuk, vagy szinten tarthatjuk látásunk állapotát.

A látás romlását sokféle probléma okozhatja, azaz a távol-, vagy rövidlátást, a kancsalságot, de még a hályog kialakulását is okozhatja valamilyen szemizom helytelen működése. Oka lehet ezeknek az is, hogy egy hanyag tartás, akár sok monitor előtt töltött idő miatt a nyak izmai feszülnek, ez pedig az agy és a szemek normális vérkeringésének útjába állnak. Ezekkel a gondokkal nem csak műtéti úton, vagy szemüveg viselésével tudunk megbirkózni, hanem speciális tornával is.

A szemtorna módszerének kifejlesztője William Horatio Bates, amerikai orvos volt. Elméletének alaptétele, hogy a szem egy érzékszerv, de a látás az agyban dől el, vagyis a jó látás feltételei 90 százalékban pszichikai eredetűek. Az ő szemlélete szerint a szemüveg viselése berögzíti a helytelen szokásokat, vagyis a szem rossz „állását”, ezzel konzerválva a probléma gyökerét.

Az általa kidolgozott mozgásforma fő célja, hogy a már szemüveget viselni kényszerülők is félretehessék ezt a kelléket és jól lássanak. A torna könnyen elsajátítható, nem igényel speciális képzést, otthonunkban, munkahelyünkön, vagy akár a villamoson is elvégezhetjük, maximum kicsit furcsán fognak ránk nézni. A lényeg, hogy naponta végezzük, így nem adunk esélyt annak, hogy szemizmaink újra elengedjék magukat és ne végezzék helyesen dolgukat.

Néhány gyakorlat, ami segíthet:

Pislogás-tenyerezés, ami egy tudatos pislogás, miközben kezünkkel masszírozzuk szemünket és annak környékét, ezzel javítva a szem vérellátását, ezzel cserélődik a könnyfilm is, és az izmok is ellazulnak.

Tekintés, amikor a fejünket stabilan egy helyzetben tartva, csak a szemünket mozgatva tekintünk a négy fő irányba, jobbra, fel, balra, le.

Szemgödör masszírozása annyit tesz, hogy a nagyujjunkkal, körkörös mozdulatokkal végigmasszírozzuk a szemöldökünk alatti területet.

A fekvő nyolcas gyakorlatot úgy végezzük, hogy leülünk, fejünket nem mozgatjuk, viszont hüvelykujjunkat nagyjából 30 centiméterre a fejünk elé tartjuk, és fekvő nyolcasokat írunk le vele. Ezt a mozdulatot követjük szemünkkel, majd kezet cserélünk, és megismételjük.

Lazító, relaxáló gyakorlattal pedig pihentethetjük szemünket, amihez annyi kell, kinézünk egy közeli pontot és onnan egy képzeletbeli fonalat követve elnézünk a szoba legtávolabbi sarkába, majd ugyanez vissza. Ez a belső szemizmok elfáradásának megelőzi módja.

A szemtorna egy napi pár perces rutinná alakulva segíthet, hogy szemünk jól működjön, izmaink erősödjenek, szemünk vérkeringése helyreálljon, és ezzel látásunk élesedjen, javuljon

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?