Menü

Hogyan csökkenthetjük a vastagbél daganat kialakulásának esélyét?

A napokban tele volt a sajtó a hírrel, hogy elhunyt Kirstie Alley, a 90-es évek nagysikerű Nicsak, ki beszél filmek főszereplője. Halálát vastagbél daganat okozta, amelyet csak röviddel azelőtt fedeztek fel. S habár az ember néha hiába tesz meg mindent az egészsége érdekében, nem jár sikerrel, most bemutatjuk, milyen eszközök állnak rendelkezésünkre, hogy a kialakulás valószínűségét minimálisra csökkentsük.

2022-ben a tüdő- és hörgődaganatok után a kolorektális (vastag-, illetve végbél) daganatok állnak a rák által okozott halálozási lista élén.

A vastagbéldaganatot a rendszeres szűrővizsgálatokkal lehet leghatékonyabban kordában tartani. A tavalyi év statisztikái alapján azt figyelték meg, hogy 50 év körül ugrásszerű csúcs figyelhető meg a vastagbéldaganatok előfordulásában, ezért 45 éves kor után mindenképpen ajánlott ellenőrzésre járni. Ez az új ajánlás mindenkire vonatkozik 45 és 75 éves kor között függetlenül attól, hogy addigi élete során volt-e neki vagy családtagjainak bármiféle kórelőzménye. A 76 és 85 év közöttiek vizsgálatára is van lehetőség egészségi állapottól, illetve a korábbi monitorozási eredményektől függően.

Noninvazív tesztek

Szűrővizsgálatok tekintetében ma már számos módszer áll rendelkezésünkre. A legegyszerűbb a székletvizsgálat, amely során a páciens maga vesz mintát, amit a laborban vizsgálnak meg, hogy található-e benne vér vagy daganatos sejtek. Sajnos ezek a tesztek adhatnak fals pozitív eredményt, ami szükségessé teheti valamelyik invazív teszt alkalmazását. A székletvizsgálat előtt általában egy hétig nem szabad gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítót szedni, valamint 3 napig kerülni kell a vörös húsok és a citrusfélék fogyasztását és a C-vitamin szedését. Ha bármilyen gyanús dolgot észlelnek, szükség van a kolonoszkópiára (vastagbéltükrözés). A székletben jelenlévő vér nem jelent automatikusan daganatos elváltozást, egyéb állapotok is okozhatnak ilyen tünetet (pl. fekély, aranyér). Ezt a tesztet érdemes évente elvégeztetni.

Széklet DNS vizsgálat: A kolorektális daganat DNS-e mutálódhat. A teszt során ezeket a mutációkat keresik. Ez az USA-ban már biztosan elérhető, rendkívül drága teszt. A vizsgálathoz egy egész székletre szükség van, viszont előnye, hogy elég háromévente egyszer megcsináltatni.

Vizuális, invazív tesztek

A következő tesztek elvégzéséhez a vastagbélnek tisztának kell lennie. Ehhez beöntés, tabletta vagy hashajtó folyadék szükséges.

Kolonoszkópia, vagyis vastagbéltükrözés: Széleskörűen alkalmazott módszer, amely során az orvos a vastagbél teljes szakaszába betekintést nyer egy kolonoszkóppal, ami egy rugalmas, világító cső, végén egy kamerával. Mivel az orvos itt mindent élőben lát, ott áll meg, ahol szeretne, pontos képet kap a bél állapotáról, mintát is tud venni onnan, valamint adott esetben kisebb, gyanús polipokat is egyből el tud távolítani.

Virtuális kolonoszkópia: A vizsgálat előtt a páciensnek kontrasztanyagot kell innia, majd a végbélbe vezetnek fel egy rugalmas csövet, amibe levegőt fújnak, és egy számítógépes program röntgenfelvételek és CT segítségével háromdimenziós képeket készít a végbélről, illetve vastagbélről. Ebben az esetben a páciens kismértékű sugárzást kap.

Szigmoidoszkópia: Ez a kolonoszkópiához hasonló vizsgálat annyi különbséggel, hogy a cső, amit felvezetnek, mindössze 60 cm hosszú, így az orvos csak a végbelet és a vastagbél alsó szakaszát képes áthatóan megvizsgálni.

Az elmúlt időszakban több híresség is igyekezett felhívni a figyelmet a kolonoszkópia, illetve a szűrővizsgálatok fontosságára, többek között Ryan Reynolds is. Lehet, hogy az előkészületek vagy maga a vizsgálat kellemetlen (bár bódításban nem az), egy egyszerű és tiszta módja az életmentésnek.

Forrás: https://edition.cnn.com/2022/12/06/health/colon-cancer-screening-explainer-wellness

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.