Menü

Kutyás szilveszter

Akinek háziállata van, nem csak szórakozásképpen kell, hogy gondoljon rá, hanem felelősséggel is tartozik iránta, vigyáznia kell rá, és ez fokozottan érvényes a szilveszter alkalmával.

Személy szerint nem vagyok egy tűzijáték rajongó, nem kedvelem a puffogást, a durrogtatást, nem élvezem a színes, hangos égi parádét. Ez mindenkinél egyéni ízlés kérdése. Sok évig volt egy betanított, őrző-védő foglalkozásokon, csibészelésen kitűnően teljesítő ónémetjuhászunk. Rendkívüli intelligenciával és szeretettel rendelkezett. Lőttek a feje mellett, átugrott, átmászott volna mindenek, ha azt kértük volna tőle, bármikor, bármilyen veszély esetén ő ott termett és rendelkezésünkre állt.

Nem munkakutya volt, hanem családtag. Mégis egyik szilveszterkor egy pillanat erejére kiengedtük a házból, hogy elvégezze a dolgát, és félelmében nem volt akadály a 2 méteres kerítés. Hiába a gazda, a biztos pont hívó szava, ő elment. Hónapokig kerestük, üzemanyagot, időt, energiát, pénzt nem sajnálva mentünk, minden telefonra ugrottunk, de nem lett meg. Az eset több szempontból is tanulságos volt.

Egyrészt fájdalmas, mert elvesztettünk egyet közülünk és ezt valahogy fel kellett dolgozni, és nekünk nem ment egyszerűen, mivel ő a barátunk és életünk része volt. Másrészt egy életre megtanultuk, hogy ezen a napon egészen máshogyan kell viszonyulni egy állathoz, hogyan kezeljük félelmét.

A kutya viszonya a szilveszteri hajszával az esetek nagy többségében félelemmel telik. Mint tudjuk, a kutyák rendkívüli hallással rendelkeznek, számukra a hallás életük minden egyes másodpercét meghatározza, nem tudják kikapcsolni, álmukból is felugranak a zajokra. Emellett szaglásuk is igen kifinomult, a tűzijáték nem csak a hanghatásaival zavarja őket, hanem a vele járó kellemetlen, égett is szag is félelmet kelthet.

A kutya félelmének jelei lehetnek az étvágytalanság, a túlzott lihegés, a remegés, kitágult pupillák, a le-fel rohangálás, a behúzott farok, a szélesre nyitott száj. A tünetek jelentkezésénél a gazdinak, be kell avatkoznia, hogy nagyobb baj ne történjen. Sajnos, minden túlzás nélkül, egy nagyobb, hosszabb stressz a kutya életébe is kerülhet.

Mit tudunk ellene tenni?

Először is, mindig, minden esetben pórázon közlekedjünk vele, még ha csak a kertbe is visszük ki egy fél percre. Legyünk mellette, igen, a mellékhelyiségbe is követni fog minket, de ez ilyenkor teljesen normális. Sugározzunk feléjük nyugalmat, simogassuk, beszéljünk hozzá. Csukjuk be az ajtókat, ablakokat, ha nem gond, engedjük le a redőnyöket, ezzel a zajszintet és a fényeket is csökkenthetjük.

A jutalomfalatok, vagy kis finomságok elterelik az állat figyelmét, az étellel megtölthető „kong” egészen jó választás, hogy a kutya orra a jó illatot kövesse egy kis ideig. Mindig legyen friss víz kihelyezve, mert ilyenkor hajlamosak a nagy lihegésben dehidratálódni. Kapcsolhatunk tévét, rádiót, ami szintén elnyomja egy kicsit a zajt. Amennyiben a kutya extrém félős, mindenképpen konzultálni kell az állatorvossal, mivel már kaphatóak olyan készítmények, amik az állat lenyugtatásához használnak, de ezt kizárólag orvosi felügyelet mellett szabad alkalmazni.

Az emberi szervezet nyugtatására használható nyugtatók, vagy recept nélkül kapható tabletták nem alkalmasak a kutyák nyugalmi állapotának stabilizálására, szóval ne etessük ebünket a mamának felírt nyugtatóval.

Minden szilveszter a kutyásoknak egy tortúra, de felelős gazdiként sok mindent tehetünk, hogy kutyánk ne féljen annyira, és ne feledjük, ha mellette maradunk, tudni fogja, hogy bennünk bízhat, és könnyebben át fogja vészelni a hangos estét.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.