Menü

Mit jelez a magas karbamidszint a laborleletben?

A magas karbamidszint hátterében több dolog is állhat, egyebek mellett a vese működésének elégtelenségét is jelezheti.

A kézhez kapott laborleleten számos olyan sor is szerepelhet, ami gondolkodóba ejti az embert, hiszen laikus lévén nem tudja, hogy az adott tétel melyik szervvel, szervrendszerrel kapcsolatos, és mit jelent, ha feltüntetett referenciaértéknél kisebb vagy épp nagyobb a szintje.

A veseműködésre következtethetnek belőle

A karbamid egy szerves vegyület, ami a fehérje emésztése során keletkezik, az aminosavak lebontási terméke. A máj állítja elő, kiválasztásáért a vesék felelősek, a szervezetből a vizelettel ürül ki. Amennyiben ez a folyamat zavart szenved, veszélyes állapot alakulhat ki, a felhalmozódó urea a sejteket károsító méreganyagként viselkedhet.

Magas karbamidszint okai

A karbamid szintje több dolog miatt is megemelkedhet, általánosságban véve kijelenthető, hogy nem mindegy, milyen mértékű az eltérés. Az okok között szerepelhet a dehidratáció, vagyis kiszáradás alacsony folyadékbevitel, fokozott folyadékvesztés, például izzadás vagy hasmenés miatt, illetve a magas fehérjetartalmú ételek fogyasztása és a gyomor-bélrendszeri vérzés. Sokkos állapot, súlyos égés, infarktus és húgyúti elzáródás esetén is mérhetők magas értékek, a leggyakoribb tényező viszont a vesék elégtelen működése.

A veseelégtelenség különböző stádiumaiban más-más laborértékek jellemzők. A kórkép kialakulhat többek között diabétesz és magasvérnyomás-betegség talaján, eleinte teljesen tünetmentes lehet, fáradékonyság, fejfájás, vizenyő, azaz ödéma jelentkezhet, később egyre kellemetlenebbé válnak a panaszok, a IV. stádiumban már dialízis válhat indokolttá.

Miért lehet alacsonyabb?

Az optimálisnál alacsonyabb lehet a karbamid szintje alultápláltság, fehérjehiányos táplálkozás vagy felszívódási zavar esetén. Mivel az urea a májban képződik, a szervet érintő megbetegedések esetén is az értékek csökkenése figyelhető meg.

Vesebetegség jelei a bőrön

Világszerte sokan élnek vesebetegséggel úgy, hogy nem is tudnak róla. A krónikus vesebetegség kezdeti szakaszaiban nem feltétlenül produkál látványos tüneteket, illetve nem olyanokat, amilyenekre általában gondolni szokás, a deréktáji fájdalom például nem szükségszerű velejárója.

Vannak olyan eltérések is, amiket elsőre talán nehezebben kapcsolnánk össze a vesebetegséggel, ám segíthetnek annak felismerésében. Az eltérések észlelésekor mindenképp szakember felkeresése javasolt!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.