Menü

Mitől lehet duzzadt a nyirokcsomónk?

A nyirokrendszer, melynek részei a nyirokcsomók, a szervezet védekezőrendszerének fontos része, valamint kiegészíti a vénás rendszert is. A nyirokszervek tulajdonképpen a nyirokrendszer szűrői. Ide sorolhatjuk a nyirokcsomókat, a mandulákat, a csecsemőmirigyet, a lépet, a belek nyiroktüszőit, a féregnyúlványt és a nyirokereket. Bár a nyirokcsomók például a nyirokrendszer szűrői, addig a lép, mely szintén nyirokszerv, a vérkeringésbe iktatott szűrő. Míg a nyirokszervek legtöbbjéből egy található a szervezetben – például a lép, a féregnyúlvány - a szervezetben, addig a nyirokcsomókból nagyjából 5-600 található elszórtan a nyirokerek mentén. Ezek a nyak, a hónalj, a mellkas, a has és az ágyék régiójában találhatók.

A nyirokerekben folyik a nyirok, vagy idegen szóval a lympha. Ennek összetétele viszonylag egyszerű, mivel vízből – pontosabban szövetközti folyadékból -, benne oldott krisztalloidokból és gázokból, kolloidból és nyiroksejtekből áll. A nyiroksejtek a lymphociták, melyek a nyirokszervekben termelődnek Ezeknek nagyon fontos szerepe van az immunitásban.

A nyirokrendszer tehát egy szűrőrendszer, ami a szervezet védekező mechanizmusának részét képezi. Ha kórokozó van jelen, akkor a nyirokcsomókban elkezdenek szaporodni a nyiroksejtek, vagyis a lymphociták. Ennek hatására a nyirokcsomók megduzzadhatnak, ami bár kellemetlen, de természetes velejárója a testünk védekező folyamatinak.

A nyirokcsomó-megnagyobbodást idegen szóval lymphadenomegalia-nak nevezik, melyet leggyakrabban valamilyen kórokozó által kiváltott nyirokcsomó-gyulladás okoz. Ilyen esetben ne aggódjunk, próbáljuk minél inkább támogatni szervezetünket a védekezésben és pihenjünk sokat.

A leggyakrabban bakteriális fertőzés áll a tünetek mögött, ami lehet egyszerű felső légúti fertőzés, de Lyme-kór vagy TBC is. A vírus is gyakori kivált ok, különösen a hideg időben és influenza szezonban. Gombás fertőzések, paraziták és ritkán élősködők is válthatnak ki nyirokcsomó-megnagyobbodást, azonban ezek a ritkább esetek.

A nyirokcsomók más okból is megduzzadhatnak, mint a kórokozók miatt. Okozhatja például autoimmun betegség, különböző anyagcserezavarok, de akár a nyirokrendszert érintő tumorok is. Sajnos olyan eset is létezik, amikor nem a nyirokrendszert érintő betegség okozza a nyirokcsomók megnagyobbodását, hanem más szervrendszert érintő elváltozások okoznak áttétek. Persze nem minden eset ilyen súlyos, sok esetben allergiás reakció is okozhat duzzanatot.

Ha valamilyen fertőzés miatt duzzadt a nyirokcsomónk, jellemzően fájdalom is kíséri a duzzanatot, valamint hőemelkedést, lázat és más általános tüneteket is tapasztalhatunk, mint például fáradékonyság, étvágytalanság, rossz közérzet.

Ha valamilyen daganatos elváltozás okozza a nyirokcsomók megnagyobbodását, akkor általában nem kíséri fájdalom, azonban a duzzanat jellemzően növekedik.

Az is árulkodó lehet, hogy mely régióban találhatók a megnagyobbodott nyirokcsomók. A nyaki nyirokcsomók például az arc, a nyelv, a külső fül, a gége és a légcső állapotával áll kapcsolatban, az áll alatti csomók a szájüreg állapotát tükrözik, a hónaljban találhatók pedig az emlőkről és a mellkasfalról adnak információt.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.