Menü

Az érzékeny fog védelmére

Ha valamilyen külső inger hatására hirtelen nyilalló fájdalmat érzünk a fogunkban, és ez rendszeresen fellép hideg, meleg étel, ital, levegő hatására, nem szabad félvállról venni e kellemetlen érzést. Az a fájdalom ugyanis utalhat fognyaki érzékenységre, amely súlyos problémákat okozhat, ha kezelés nélkül marad.

Az erőteljes súrolás, valamint a savas anyagok fogyasztása koptatja a leginkább fogzománcot, amely károsíthatja az ínyt is. Ha a zománcréteg erodálódik, vagy a fogíny visszahúzódik, ezáltal a fog érzékenyebb, puhább rétege, a dentin felszínre kerülhet. A dentin közvetlen kapcsolatban áll a fog belső idegközpontjával, ezért felszínre kerülésével az ideg védelem nélkül marad, és érzékennyé válik.

Ha a fogorvos úgy látja, hogy a fogzománc ép, és a dentin-csatornák nem szuvasodás miatt nyitottak, akkor jó megoldás lehet a speciális fogkrém vagy szájöblítő használata, amely a jelenséget tünetileg kezeli. A fogérzékenység megszüntetésére kiválóan alkalmas az érzékeny fog soft-lézerrel való kezelése. A fluorid is periférikusan csökkentheti az érzékenységet.

A cél azonban mindenképpen a megelőzés, vagy ha már kialakult az érzékenység, akkor az ok megszüntetése. Ennek érdekében először is el kell sajátítani a megfelelő fogmosási technikát. Az erős sörtéjű fogkefét le kell cserélni közepes vagy puha sörtéjűre, a vízszintes súroló technika helyett pedig körkörös mozdulatokat kell végezni. A fogmosás önmagában nem elég, fontos még a fogközök helyes tisztítása is fogköztisztító kefével vagy fogselyemmel.

1. A fejét tartsuk a fogak külső felszínével és az ínnyel kb. 45°-os szögben, enyhén érintsük a fogkefét a felülethez.

2. lépés:végezzünk gyengéd, körkörös, söprögető mozdulatot az ínytől a fog irányába.

3. lépés:figyeljünk, hogy ne nyomjuk túl erőteljesen a fogkefét, foganként legalább 3-szor ismételjünk.

4. lépés: a külső felszíneket követően hasonlóképpen járjunk el a belső felszíneken, alul és felül is.

Fordítsunk külön figyelmet a front fogak belső felszínére, ami a nyálcsatorna kivezető nyílásai miatt elsődleges fogkő felrakódási helynek számít.

Itt a fogkefét függőlegesen tartva tudunk a leghatékonyabban takarítani.

5. lépés:végezetül az összes rágófelszínt is alaposan tisztítsunk meg.

Félévente látogassunk el Irányított Biofilm Terápiás fogtisztításra, mely az érzékeny fog egy kíméletesebb, modern kezelése.

A fogmosást étkezés után, 20-30 perccel későbbre időzítsük. Azonnali fogmosás helyett öblögessünk tiszta vízzel, majd szájvízzel.

Használjunk védő – remineralizáló fogkrémet, mely akár azonnal is enyhíti a panaszainkat. 1-2 havonta váltogassuk a fogkrémeket.

Fogmosáshoz puha sörtéjű fogkefét válasszunk a fognyak és az íny védelméért. 3 havonta cseréljük le a fogkefét, mert a sörték torzulnak és elkopnak, s a tisztítás nem lesz hatékony.

Fogcsikorgatás tüneteire kérjünk éjszakai harapásemelőt a fogorvosunktól.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.