Menü

A népszerű smoothieról

A „smoothie” szó nagyon trendi lett az utóbbi időben, ha mellette akarok érvelni, akkor máris sorolom: telít, laktat, egészséges és fitten tar, fogyaszt rostokat és vitaminokat tartalmaz. Az egészséges verziók alatt persze nem a bolti értendő, hanem házi!

Merthogy házilag is villámgyorsan elkészíthetjük, s legalább nem lesz benne rengeteg cukor meg adalékanyag, tehát sokkal egészségesebb, ráadásul bátran lehet kísérletezni, szeretem, hogy az ízekkel, színekkel variálhatunk, kedvünk, ízlésünk szerint.

Lehet gyümölcsösebb vagy inkább zöldséges ízvilág, piros, zöld színekben, vagy akár narancs, mindenképp szemet gyönyörködtető italokról van szó, legyen akár reggeli, akár tízórai finomság, melyet akár a munkahelyünkre is magunkkal vihetünk valami csinos ki kulacsban.

Ha smoothie készítésére adjuk a fejünket, tényleg ügyeljünk arra, hogy ne rontsuk el cukorral, Én magam inkább a gyümölcsös, édes verziókat kedvelem, de elkészítettem már zöldségeset is, bár nekem az nem ízlett annyira. Turmixot inni nem feltétlen azok szoktak, akik fogyni szeretnének, kiváló immunerősítésre, s a rosttartalma miatt székrekedésre.

Milyen turmixokat készíthetünk?

Nagyon sok ötlet és recept van fent a világhálón, mint említettem az ízlésünk és képzeletünk szab határt az összetevőknek, ha azonban kiindulási pont kell, akkor a répa-narancs nagyon jó páros, ahogy a sárgarépa – alma is, illetve a banán-avokádó, vagy a banán-kivi zöldturmix is remek duót alkot.

Én magam nagyon szeretek némi fahéjat, gyömbért, chia magot és zabkorpát vagy zabpelyhet tenni a koktélokba, s picit állni hagyni, hogy összeérjenek az ízek.

Egy fontos információt szeretnék még ehhez hozzátenni: mivel a gyümölcs köztudottan felviszi a vércukrot, ezért rostokkal remekül lehet lassítani a felszívódásukat!

A zöldturmixokba tehetünk sóska- vagy spenótlevelet, bébispenótot, uborkát, almát, avokádót és zellerszárat. Aki a zöldséges ízvilágot kedveli, jóízűen fogja elkortyolgatni.

A smoothiek gyorsan elkészíthetőek, tehát igazán nem lehet kifogás, hogy nincs rá időnk, sem azt, hogy beszerezhetetlenek az alapanyagok, sem azt, hogy megfizethetetlen az elkészítésük, hiszen készülhetnek idényzöldségekből, illetve idénygyümölcsökből bármely évszakban. Jobban tesszük, ha saját ízlésünknek megfelelően, egészségesebb kivitelben készítjük el, nem érdemes készen megvásárolni, hiszen a sajátunk kevesebb cukortartalommal és több vitaminnal bír és talán finomabb, frissebb is.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.