Menü

A rossz vérkeringés tünetei

A rossz vérkeringésnek számtalan súlyos egészségügyi következménye lehet, hiszen a vérkeringés sérülésével, gyengülésével nem jutnak el a sejtekhez a létfontosságú tápanyagok, illetve az oxigén. Milyen jelek esetén gyanakodjunk rossz vérkeringésre?

A nem megfelelő vérkeringésnek sok oka lehet, például krónikus betegségek (cukorbetegség, artheroszklerózis stb.), dohányzás vagy túlsúly. Ha az alábbi jeleket tapasztaljuk magunkon, érdemes orvossal konzultálni, mert a rossz vérkeringésnek súlyos szövődményei lehetnek, többek között stroke vagy szívroham.

Lábdagadás

A lábak ödémásodása sok problémára utalhat, például arra, hogy túl sokáig állunk vagy ülünk egy helyben, esetleg túl sok sót fogyasztunk, a hölgyeknél pedig a PMS egyik tünete is lehet. Ezekben az esetekben azonban a lábdagadás viszonylag hamar elmúlik. Ha viszont a panasz régebb óta fennáll, az a rossz vérkeringésre is utalhat. A vérkeringés romlása miatt ugyanis a vese nem tudja megfelelően ellátni a feladatát, vagyis nem tudja elszállítani a felesleges folyadékot, így az felgyülemlik a sejtek között.

Zsibbadás

Szintén jellemző tünet lehet a lábak és a kezek zsibbadása. Természetesen a zsibbadást okozhatja számos más probléma is, többek között például idegrendszeri betegségek, pajzsmirigyproblémák vagy tápanyaghiány. De az is zsibbadáshoz vezet, ha az idegekhez nem jut elegendő oxigén- és tápanyagdús vér.

Hideg végtagok

A véráramlás egyik feladata, hogy a test megfelelő hőmérsékletet fenntartsa. Ha a vérkeringés sérül, a végtagok kihűlnek (a szervezet ráadásul igyekszik a belső szervek hőmérsékletét szinten tartani). Szintén a végtagok, a kezek és a lábak kihűlését okozhatja a pajzsmirigy nem megfelelő működése vagy a Raynaud-szindróma .

Gyengeség és fáradékonyság

Természetesen nagyon sok dolog állhat annak hátterében, hogy állandóan gyengének és fáradtnak érezzük magunkat, például a depresszió , a nem megfelelő étkezési szokások, az alváshiány, a stressz, a vitaminhiány. Azonban a vérkeringés sérülése azt is okozhatja, hogy az izmokhoz sem jut elegendő oxigéndús vér, ez pedig azzal jár együtt, hogy még a legkisebb feladatot sem tudjuk végrehajtani kifáradás nélkül.

Állandó betegeskedés

A gyenge vérkeringés erőteljesen hat az immunrendszerre is, mert a betegségek elkerüléséhez és legyőzéséhez szükséges vitaminok, ásványi anyagok sem jutnak el a rendeltetési helyükre.

A rossz vérkeringés egyik jele lehet tehát az, ha könnyebben betegszünk meg, nehezebben gyógyulunk, és a sebek, horzsolások gyógyulása is hosszabb ideig tart.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.