Menü

Savas ételek hatása a fogainkra

Régóta ismert tény, hogy a savas ételek kedvezőtlen hatással vannak fogainkra. A savak megtámadják, gyengítik a fogzománcot, ennek károsodásával pedig beindul a fogszuvasodás. Érdemes említést tenni arról, hogy milyen hatással lehetnek a fogainkra a savas ételek.

A fogzománc a fogakat borító védőréteg, ám ha ez savval érintkezik, lágyulni kezd, “megbomlik”. A fogszuvasodás ma már mondhatjuk, hogy szinte “népbetegség”, minden korosztályt érint, ami a megváltozott étkezési szokásoknak tudható be.

A cukros gyümölcslevek, üdítőitalok, szénsavas italok, cukros édességek károsítják fogainkat, így ezek fogyasztásával egyre gyakrabban látogathatjuk a fogorvosi rendelőt. A sava ételek fogaink számára nem előnyösek, fogyasztásuk csak mértékkel javasolt.

A cukros, savas ételek mellőzésével megóvjuk fogaink épségét, egészségét, szépségét. Ha savas, cukros gyümölcsöket, ételeket, italokat fogyasztottunk, érdemes utána vizet inni, cukormentes rágógumit használni. Ezek ugyanis eltávolítják a fogakra rakódott savakat és így megelőzhetjük a problémát.

Talán természetesnek gondoljuk, mégis ki kell emelni, hogy az egészséges fogak megtartásához elengedhetetlen a megfelelő szájhigiénia, rendszeres és alapos fogmosás, fogköztisztítás, szájvízhasználat. Szakemberek szerint savas ételek, italok fogyasztása után, érdemes várni negyed órát a fogmosással, mert a felpuhult zománcot könnyen megsérthetjük.

Azok az italok, amelyek pH értéke 4-4,5-nél alacsonyabb, savas hatásúnak számítanak, és károsak a fogakat védő zománcrétegre nézve. Példának vegyük a citrom levét, mely 2,4 pH értékkel rendelkezik, tehát savassága magas és súlyosan árthat a fogaknak. A fogakra káros ételek és italok fogyasztása után ajánlott tiszta vízzel öblíteni, de jó ötlet megelőzésre az is, ha szívószállal fogyasztjuk a savas italokat, így kevésbé érintkezik a fogainkkal.

A cukormentes rágógumi serkenti a nyáltermelést a szájüregben, a nyál pedig regenerálja a savnak kitett fogakat.

A fogmosáskor kíméletes, puhaszálú fogkefét ajánlott használni, s magas fluorid tartalmú fogkrémet, mely segít a fogzománc megerősítésében. Alapvető szájhigiéniával és megfelelő táplálkozással, rendszeres fogászati szűréssel, illetve az elfogyasztott ételek savasságának figyelembevételével számos fogászati problémát megelőzhetünk.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.