Menü

Színtévesztés és színvakság

A színlátás mérsékelten súlyos zavaráról van szó, amiben a három alapszín rendszeréből egy érzékenysége eltolódott és a színlátás gyakorlatilag két dimenzióra redukálódik. Örökletes és többnyire férfiakat érint. Mivel jár a színtévesztés és mit kell tudni róla, mely munkahelyeken kizáró ok és mit tehetünk ellene?

Mi a színtévesztés és mi a színvakság?

Öröklődő látászavarok, amikor is a színérzékelő csapok valamelyike gyengébben működik, vagy esetleg teljesen hiányzik. Ha valamelyik szín érzékelése csak csökken, akkor színtévesztésről, ha viszont teljesen kiesett és hiányzik, akkor színvakságról beszélünk.

Mik azok a csapok?

Az emberi szemben, a látóhártyában (úgynevezett retinában) található két féle fényérzékelő sejt közül a „csapok” azok, amelyek képesek a színeket felismerni.

A különböző csapok három alapszínt tudnak felismerni: a vöröset, a zöldet és a kéket. A különböző színárnyalatok e három alapszín keverékéből alakulnak ki. A tökéletes színlátás lényege, hogy a különböző színeket felismerő csapok megfelelő arányban és tökéletesen működjenek.

A színtévesztésnek és a színvakságnak különböző tünetei és fokozatai vannak.

Leggyakoribbnak a vörös és zöld szín felismerési zavarát nevezhetjük, ezt vörös/zöld színtévesztésnek nevezzük. A kék színt érintő színtévesztés valamivel ritkább, az ebben szenvedők a kék/sárga színt különböztetik meg nehezen, vagy egyáltalán nem.

Mi a különbség a színtévesztés és a színvakság között? Mi a teljes színvakság?

A színtévesztésben szenvedő az érintett színt halványabbnak látja, a színvak pedig szürkésnek. Teljes színvakság esetén, - bár ez igen ritka-, mindhárom színérzékelő sejt hiányzik.

A színtévesztés mint említettem örökletes, nemhez kötötten öröklődik és a női X kromoszóma viszi tovább, emiatt férfiaknál jóval gyakoribb, ugyanis nekik XY nemi kromoszómájuk van, az X kromoszóma hibáját pedig nincs ami korrigálja. A nők XX kromoszómájából a hibás gént a második, normál X kromoszóma már tudja korrigálni, ezért náluk a színtévesztés jóval kisebb mértékben fordul elő.

Hogy derül ki a betegség?

Szűrővizsgálat alkalmával lehet diagnosztizálni a problémát, ekkor derül ki, ha valaki rosszul, vagy nem látja a színeket.

A szűrés úgynevezett „kínai könyvvel” történik, mely „pöttyös” színes táblákat jelent, melyben számok vannak más színnel elrejtve.

A színtévesztés egy állapot, nem gyógyítható. Léteznek speciális szemüvegek, de ez még gyerekcipőben jár, nem elterjedt, ám a jövőre nézve bízzunk benne, hogy valamiféle megoldást jelenthet,

Mivel bizonyos foglalkozások megfelelő színlátáshoz kötöttek, ezért a gyermekek ilyen irányú szűrését már iskolás korban elvégzik, hogy a pályaválasztás előtt álló diákok és szüleik ennek figyelembevételével tudjanak tervezni.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.