Menü

Az anyajegyszűrés fontossága

A leggyakoribb bőrgyógyászati problémák közé tartoznak az anyajegyek, melyek a bőr festéktermelő sejtjeiből (melanociták) származnak. Az anyajegyek általában sötét színűek és többféle alakúak és méretűek. Nagyszámú, egymástól eltérő kinézetű, vagy a normálnál nagyobb méretű festékes anyajegyeket mindenképp javasolt bőrgyógyászati szűrővizsgálaton megmutatni.

Honnan tudjuk, hogy egy anyajegy veszélyes?

Általában anyajegyeink jóindulatúak és nincs velük probléma, ám bizonyos esetekben sajnos rákos elváltozások alakulhatnak ki belőlük. Első jele a problémának, ha méretük, formájuk vagy színük megváltozik, ilyenkor feltétlen meg kell mutatni bőrgyógyásznak.

Ha azt tapasztaljuk, hogy egy anyajegy aszimmetrikussá válik, határai elmosódnak, színe megváltozik, vagy más tüneteket érzékelünk (megsérül, viszket, fáj nedvedzik vagy vérzik), akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni. A vizsgálat fájdalommentes, nem kellemetlen és általában nem tart tovább 15-20 percnél, mégis fontos betegségek megelőzése, korai felismerése és a gyógyulás érdekében. Sok múlhat rajta.

Kik a veszélyeztetettek?

A világosabb, érzékenyebb bőrűeknek általában több anyajegye van, de ez függ attól is, hogy az illető mennyi időt töltött a napon, vagy szoláriumban és mennyire figyelt a megfelelő napvédelemre, használt-e fényvédő készítményeket.

A világos bőrűeken kívül az anyajegyek vizsgálatára, megfigyelésére és a fényvédelemre a várandós kismamáknak is fokozottan figyelniük kell, ugyanis a terhesség alatt bekövetkező hormonális változások miatt is képződhetnek anyajegyek.

A veszélyeztetettek csoportjába egyértelműen a gyerekek, kisgyerekek is beletartoznak, ezért nagyon fontos hogy a kisbabákat, kisgyerekeket csak szigorú feltelek mellett lehet napra vinni, megfelelő óvintézkedések betartásával. (11 és 15 óra között nem tartózkodhatnak napon, sok folyadékot igyanak és védjük őket fényvédő krémekkel, ruházattal, fejfedővel)

Mi történik, ha az orvos az eltávolítás mellett dönt?

Ha egy anyajegyet veszélyesnek ítél meg az orvos, akkor helyi érzéstelenítésben el kell távolítani, mely különböző módszerekkel történhet, erről szakorvos adhat bővebb tájékoztatást.

A mértéktelen napozás és szoláriumozás hatására a korábban jóindulatú anyajegyek is rákos elváltozásokká fajulhatnak, ezért a napfürdőt fokozott óvintézkedésekkel és átgondoltan kell vállalni.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.