Menü

Természetes vízhajtók nyomában

Vízhajtót akkor szoktak felírni az orvosok, ha valakinek túlságosan sok felesleges folyadék gyűlik fel a szervezetében. Nem kell azonban rögtön gyógyszerekért nyúlnunk, érdemes lehet természetes módszereket is kipróbálni.

Gyermekláncfű

A gyermekláncfű levelét világszerte használja a tradicionális orvoslás. A növény levele, gyökere és virágja is ehető, és sok benne a kálium . A leveléből készült kivonat kapszula és folyadék formájában is kapható: viszonylag gyorsan ható természetes vízhajtóként tartják számon.

Koriander

A koriander levelét és magját is használják különféle ételek, saláták fűszerezéséhez. Egy kutatás szerint a növény kivonata a gyógyszertárban kapható vízhajtókhoz hasonló hatású, valamint vérnyomáscsökkentő hatása is van.

Édeskömény

Az édeskömény levele, magja és gumója is egyaránt ehető, íze pedig ánizsos jellegű. Egy 2014-ben készült kutatás szerint hatásos vízhajtó. Éppen ezért a kivonatának fogyasztását nem ajánlják terhes vagy szoptató nők számára.

Asztragálusz gyökér (csűdfű, baktövis)

Készülhet belőle tea, de levesek fűszerezésére is használható, illetve kapszula formájában is elérhető. Folyékony kivonata fokozza a vizelet kiválasztását, egyben segít megszabadulni a szervezetnek a felesleges nátriumtól.

Természetes vízhajtó és a fogyás

Nagyon sokan a természetes vízhajtókat annak érdekében fogyasztják, hogy a kilóktól megszabaduljanak. De fontos kiemelni, hogy orvosi felügyelet nélkül soha nem szabad drasztikus vízhajtó kúrába kezdeni, hiszen nagyon könnyen áteshetünk a ló túloldalára, aminek kiszáradás lehet a vége. Azonban, ha nincs ellenjavallat, vagyis nem áll fenn például vesebetegség esete, akkor napi egy-két csésze természetes vízhajtó hatású tea elfogyasztása hozzájárul az egészség megőrzéséhez és bizonyos esetekben a kilók csökkenéséhez is.

Noha a vízvesztés okozta súlycsökkenés igen jól mutat a mérlegen, ne feledkezzünk meg róla, hogy ez nem igazi fogyás, hiszen csak vizet veszítünk, nem pedig zsírt. Ugyanakkor a fent már említett különleges zöld teaféle, vagyis a matcha tea rendszeres fogyasztásával valóban érhetünk el igazi súlyvesztést, hiszen a vízhajtó hatása mellett a matcha tea gyorsítja az anyagcserét, méregtelenít, égeti a zsírt és még az állóképességet is javítja.

Sőt, lassan felszívódó alacsony koffeintartalmának hála, akár a kávénkat is lecserélhetjük rá, hiszen egész napos éberséget, koncentráltságot biztosít.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.