Menü

Az otthoni munkavégzés előnyei és hátrányai

A „home office”, vagyis az otthoni munkavégzés jelenségét 2020-ban, a Covid-19 járvány idején ismerhettük meg mind a munka, mind a tanulás terén. Az otthoni munkának/tanulásnak vannak kétségtelenül előnyei, ám hátrányai is, nézzük ezeket!

A home office előnyei között mindenképp említhető, hogy nem jár utazási költségekkel, nem kell szaladni a buszra, megspórolhattuk az utazás díját, ráadásul tovább lehetett reggel aludni. Az otthonlét így azzal is járt, hogy számunkra kellemesebb időben kelhettünk fel, reggeli kapkodás nélkül kezdhettük a napot.

Az otthoni munka kissé rugalmas, hiszen akkor tarthatunk szünetet, amikor akarunk, a háziasszonyok elindíthatják a mosógépet, elkészülhet egy gyors ebéd, hisz otthonról a házimunka egy része is elvégezhető, melyre nem lenne lehetőség a munkahelyen.

Kényelmünket köszönhettük a „home office”-nak, hiszen komfortos ruhában, akár melegítőben is dolgozhattunk, otthoni kellemes körülmények között, nyugodtabb légkörben.

A munkáltató számára előny, hogy nem kell fenntartani az összes irodát, nem kell térítenie a bejárási díjat, mely jelentős mértékben csökkenti a kiadásokat és ha a munkavállaló megbízható dolgozó, akkor a munkavégzés is tud hatékony lenni ebben a formában is.

A „home office” azonban nemcsak előnyökkel, hanem hátrányokkal is jár.

Anyagi szempontból, míg a munkáltatónak csökkentek, a munkavállalónak megnövekedtek a költségei. Otthoni munka esetén a munkavállalót terhelik az olyan költségek, mint az internetkapcsolat, a fűtés, áram, stb. Ezek elsőre talán nem tűnnek jelentős kiadásoknak, ám ha meggondoljuk, a valóságban megterhelik a pénztárcát, hónapos szinten mindenképpen érezhető ennek hatása.

Az online munkavégzés során nincs lehetőség arra, hogy egy munkatárstól vagy egy vezetőtől azonnali segítséget tudjon kérni a munkavállaló, ez megnehezíti a munkafolyamatot, hiszen ha megakadunk, nehezebben kérhetünk tanácsot, mintha az irodában lennénk.

A rugalmas munkaidő, amit a „home office” kínál, hátrány is lehet, hiszen ha napközben elvégezzük a házimunkát, az az idő mind kiesik a munkaidőből, így az elvégezendő feladat estére maradhat, mellyel sérülhet a munka-magánélet egyensúly.

Számomra egyértelműen hátrány, hogy egyfajta elzárkózással járt, amikor világszerte elterjedtté vált az otthoni munkavégzés. Nehezebb társasági életet élni, hiányzik a munkahelyi jó hangulat, a munkát pozitívan befolyásoló munkatársi jelenlét, melyet sokan – én magam is – nagyon fontosnak tartok.

Három gyermekes dolgozó anyukaként, az online oktatás számomra komoly nehézségekkel járt a saját otthoni munkavégzésem mellett. Ezzel nálunk számtalan konfliktus kiütközött, ezért ennek hátrányát én magam egyértelműen éreztem.

A fent említett a nehézségektől eltekintve maga az otthoni munkafolyamat és tanulás elméletileg kiválóan végezhető, a gyakorlatban azonban olykor akadnak vele nehézségek. Mindettől függetlenül a „home office” a jövőben is minden bizonnyal szerepet fog játszani az életünkben, így érdemes tisztában lenni az előnyeivel és a hátrányaival, hogy megfelelően tudjuk kezelni őket.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.