Menü

Nyers zöldség a babának – szabad vagy sem?

Édesanyaként annyi megoldandó feladattal szembesülhet az ember lánya, amennyire korábban nem is számított. Azt hisszük, minden úgy megy majd, mint a karikacsapás, de általában nem így van. Az egyik ilyen megoldandó feladat a hozzátáplálás. El kell döntenem, mikor, mit, mennyit és hogyan adom az újdonságokat a babámnak.

A családi elbeszélések szerint velünk persze gyerekként nem volt semmi gond. Ahová letettek a pokrócra, ott órákon keresztül eljátszadoztunk azzal, amit a kezünkbe adtak. Gyorsan megettünk mindenféle új ételeket. Ezzel szemben a mi gyerekünk a hét 7 napjából 5 napon nyűgös, nem akar enni vagy mindig csak ugyanazt, felmászik minden lehetséges helyre, ami eszünkbe sem jutott volna, hogy gyerekbiztossá kell tennünk.

De térjünk vissza a hozzátáplálás egyik nagy kérdésére: mikor kezdjünk nyers zöldséget adni a babának? Jómagam azt tapasztaltam, hogy a reggeli és a vacsora bevezetése/kiváltása közel sem olyan egyszerű feladat. A baba kezdetben még nem eheti, vagy nem tudja megenni azokat a dolgokat, amelyeket egy átlagos felnőtt fogyaszt ezen étkezések alkalmával.

Mivel egy pár évvel ezelőttig kifejezetten rossz zöldségevő voltam, kritikusan figyelek arra, hogy a kisfiam elegendő zöldséget fogyasszon. Jómagam annak idején talán egyszerűen lusta voltam megpucolni egy uborkát, vagy feldarabolni egy paprikát, inkább csak bekaptam valamit gyorsan (jó sok szénhidrátot!) – legtöbbször zöldség nélkül. Aztán idővel hiányozni kezdett a zöldségek tápértéke. Így már persze könnyebb volt magamat rávenni a zöldségpucolásra, darabolásra. De eltértem a tárgytól.

Sok mindent a félrenyelés veszélye miatt nem javasolnak a babának adni. Kezdetben még nem tudja a szájában úgy kezelni az ételt, mint később, illetve nincs elegendő foga.

Míg Németországban már 5-6 hónapos korban is adnak a babának uborkát rágcsálni, addig Magyarországon egy éves korig nem ajánlják a nyers zöldség fogyasztását. (Itt azt hozzá kell tennem, hogy a magyar szakmai irányelvekről általánosságban elmondható, hogy sokkal szigorúbbak.)

A legtöbb helyen azt javasolják, hogy egy éves kor után már lehet próbálkozni. Fontos, hogy akkor kezdjük el, ha mi magunk sem félünk, mert a babák szó szerint kiszagolják az édesanya félelmét. Ők ugyanis körülbelül 2 éves korukig érzik a kortizol nevű stresszhormon szagát, amit a testünk termel, ha idegesek vagyunk. Ez magyarázza, hogy ha a szülő feszült, a gyerek is feszült, nyűgös lesz.

A nyers zöldségfogyasztásra számos lehetőség van. Vághatjuk kockára, csinálhatunk finger foodot, amit meg tud fogni a kicsi, és egyedül is el tudja fogyasztani. Ha biztosra akarunk menni, lereszelhetjük a zöldségeket, később pedig különféle formákat készíthetünk: állatkákat, apró épületeket, stb. Ez utóbbi hasznos tipp lehet a rosszevő gyerekeknek.

A nyers zöldségfogyasztásnak számos előnye is van. Ezáltal tanulhat a baba szépen harapni, rágása erősíti az állkapcsot. Így új ízeket ismertethetünk meg vele, hiszen a nyers zöldségek íze eltér a főtt változattól. Ahogy nő a csöppség, az uzsonnás dobozába is egyre egyszerűbb lesz beledobálni néhány szál sárgarépát, uborkát, így a mi munkánk is könnyebb lesz.

Sokan nem is a félrenyelés, hanem a zöldségek héján megtalálható rovarirtó szerek hatásaitól félnek. (Személy szerint nem értem ez a probléma a trópusi gyümölcsök esetében miért nem merül fel olyan gyakran. Bár az ember legtöbbször igyekszik bio élelmiszereket választani a kicsiknek, ez sajnos nem mindenhol és/vagy nem mindig elérhető.) A különféle szervezetek szerencsére több tanácsot is adnak, hogyan lehet a nyers zöldségeket a babák számára is biztonságosan fogyaszthatóvá tenni. Az alap, hogy alaposan, hideg vagy meleg vízzel mossuk meg a zöldségeket. Ezen felül jó megoldás, ha 2%-os sóoldatban mossuk meg őket, vagy egy kis ecetes vízben áztatjuk 10 percig.

A külföldi ajánlások alapján, ha a fenti javaslatokhoz tartjuk magunkat, már 9-10 hónapos korban elkezdhetjük a nyers zöldségek megismertetését.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.