Menü

A kezeletlen allergia veszélyei

Az elhanyagolt és kezeletlen allergia szövődményeket okozhat, illetve újabb betegségeket és allergiákat, ezért szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni.

Mi a légúti allergia?

Az allergia tulajdonképpen egy immunreakció. Valamilyen idegen inger hatására a szervezet elhárító mechanizmusa. A légúti allergia jellemzően náthás tüneteket jelent, mely súlyos esetben allergiás asztma kialakulásához is vezethet. Légúti allergiát a leggyakrabban pollenek okoznak, de kiválthatnak ilyen problémát állati szőrök és háziporatka is.

A légúti panaszok nemcsak megnehezítik a mindennapjainkat, hanem komoly szövődményekkel is járhatnak, ennek komolyan vétele és megelőzése fontos feladat régi és új betegeknek egyaránt. Aki már a tavalyi pollenszezont is nehezen viselte, neki érdemes az orvosi utasításoknak megfelelően elkezdeni vagy folytatni a gyógyszeres kezelést, ha pedig még nem tette, mielőbb forduljon allergológushoz.

A szénanátha tünetei ismertek: tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szem-, orr-, torokviszketés, melyek egyéntől függően változnak és különböző erősségűek lehetnek a homályos látástól az alvásproblémákig.

A nem kezelt vagy nem jól kezelt allergia szövődményekkel járhat! Az elhúzódó és kezeletlen allergiás panaszok miatt többek között fülfájdalom, középfülgyulladás, illetve súlyos esetekben asztma is kialakulhat.

Ha valakinél a fülgyulladás visszatérő panasz, akkor meg kell nézni, hogy mi lehet a háttérben, mert előfordulhat, hogy a lehetséges kiváltó ok a nem megfelelően kezelt légúti allergia – állítják szakorvosok.

Az allergiavizsgálatról már írtunk korábban oldalunkon, mely bőrteszttel és vérvétellel történik. Ezek alapján állapítja meg a diagnózist az orvos és állítja össze a megfelelő kezelést.

A tüneti gyógyszerek között szerepel antihisztamin, orrspray, szemcsepp, a nem gyógyszeres módszerek között pedig említhető az immunterápia is, különböző teák, orrsprayk, homeopátiás szerek és egyéb alternatív megoldások (pl. orrszűrő, orrfilter, gyógynövényes párna, illóolajok…stb.) melyek szintén segítenek a tünetek csökkentésében, azonban nem helyettesítik a szakszerű orvosi vizsgálatot és kezelést.

Az orvosi kontroll azoknak is fontos, akik már szednek gyógyszert, hiszen a korábbi évek kezelési módszerein, adagoláson elképzelhető, hogy változtatni kell.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.