Menü

Csodatévő tejeskávé: csökkenti-e a gyulladást a szervezetben?

Rendelkezhet-e egy olyan egyszerű dolog, mint a tejeskávé gyulladáscsökkentő hatással? Egy új koppenhágai kutatás szerint szemlátomást igen.

Amikor baktériumok, vírusok és egyéb idegen anyagok jutnak az emberi szervezetbe, az immunrendszer reagál: fehérvérsejteket és kémiai anyagokat küld a helyszínre, hogy megvédjen minket. Ez a reakció a gyulladás, ami akkor is megtörténik, ha megerőltetjük az ízületeinket, izmainkat, és különféle betegségek tünete is, többek között a rheumatoid arthritisé.

A polifenol nevű antioxidánsról ismert, hogy megtalálható az emberben, növényekben, zöldségekben, gyümölcsökben. A polifenolokat az élelmiszeripar is használja, hogy az ételek minősége a lehető leghosszabb ideig jó maradjon, illetve megakadályozzák az íztelenség és az avasság kialakulását. Az emberek számára egészséges is, hiszen segítenek az oxidatív stressz leküzdésében.

Sok minden más azonban ismeretlen a polifenolokkal kapcsolatban. Mindezidáig nagyon kevesen vizsgálták, hogyan lépnek kapcsolatba más molekulákkal, például fehérjékkel, illetve mi történik, ha ezt egy ételben teszik, amit mi elfogyasztunk.

Egy új tanulmányban megvizsgálták, hogyan viselkednek a polifenolok, ha aminosavakkal lépnek kapcsolatba. Az eredmények ígéretesek, ugyanis azt figyelték meg, hogy a polifenolok gyulladáscsökkentő hatása az aminosavakkal kapcsolatba lépve még erősebb lesz. Így remélik, hogy ez a hatás az emberi szervezetben is érvényesülhet, ezt azonban először állatokon fogják vizsgálni.

De hogy jön ide a tejeskávé?

Korábbi kutatások során már bebizonyították, hogy a polifenolok hozzákötődnek a fehérjékhez a húsban, tejben és a sörben. A legújabb vizsgálatok azonban azt is kimutatták, hogy a tejeskávéban is megtörténik ez a reakció, tehát a polifenolok hozzákötődnek a fehérjemolekulákhoz. A kávészemek tele vannak polifenolokkal, a tej pedig fehérjében gazdag, ezért ez mindenképpen egy előnyös reakció. Állítólag a reakció olyan gyorsan jön létre, hogy ha meg szeretnék akadályozni a kapcsolat létrejöttét, nehéz dolguk lenne. Innen nézve tehát egy bögre tejeskávé akár még gyulladáscsökkentő hatással is bírhat.

A következő kérdés az, hogy más élelmiszerekben, gyümölcsökben, zöldségekben hogyan jön létre ez a kapcsolat. A kutatócsoportok jelenleg éppen azon dolgoznak, hogyan tudják hozzáadni a megfelelő mennyiségű polifenolt az ételekhez, hogy a legjobb minőséget érjék el.

Néhány tény a polifenolokról:

A polifenolok egy természetesen előforduló antioxidáns csoport, amely fontos az emberek számára. Megelőzik, illetve késleltetik az oxidációt az emberi szervezetben.
Számos élelmiszerben, például zöldségekben, gyümölcsökben, teában, kávéban, vörösborban és sörben megtalálhatóak.
Antioxidáns tulajdonságuknak köszönhetően az élelmiszeripar használni kezdte, hogy minimalizálják az élelmiszerek minőségének romlását.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/01/230130090347.htm

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!