Menü

Alternatív köretek

Bár semmi baj nincs a krumplival, a tésztával vagy a rizzsel, ha még ennél is egészségesebb köretre vágyunk vagy egyszerűen szeretnénk egy kis változatosságot vinni a konyhai rutinba, akkor jó helyen járunk. Rengeteg alternatív köret közül választhatunk, amik helyt állnak akár a hagyományos receptekben is.

A tészták vitathatók egészségügyi szempontból, azonban nem kell lemondanunk kedvenc olaszos ételeinkről, sem pedig a gyors ebéd lehetőségéről sem. A konjac tészta vagy másnéven shirataki tészta egy Japánból származó tésztaféle, mely a konjac gyökeréből készül, pontosabban az abból kinyert glükomannánból. Egyrészt kalóriatartalma szinte zéró, valamint rosttartalma igen magas, másrészt egyfajta probiotikumként működik a bélrendszer számára, ezért tökéletes választás a tésztával készült ételek alternatív köreteként. Akár bolognai spagettit, akár csirkeragut szeretnénk készíteni, biztosan találunk hozzá megfelelő konjac tésztát, ugyanis több fajta formában és kiszerelésben is lehet kapni.

A karfiolrizs vagy karfiolkuszkusz, ahogy a neve is mutatja a rizs egyik alternatívája lehet. Kalóriatartalma alacsony, rengeteg rostot tartalmaz, illetve tele van C- és B6-vitaminnal. Akár mi magunk is elkészíthetjük otthon. Mindössze annyit kell tennünk, hogy lereszelünk egy karfiolt, vagyis annak rózsáit, majd még finomabb állagúra daráljuk, végül pedig megpároljuk, ízesítjük és már készen is van a tökéletes köret.

A krumplit is könnyedén helyettesíthetjük, mégpedig a zellerrel. De mégis hogyan hasonlít a zeller a krumplihoz? Nagyon egyszerű, mindössze pürésítenünk kell. A zellerpüré nem csak kellemes zamata miatt közkedvelt, hanem alacsony kalóriatartalma és magas rosttartalma miatt is, ami a diétázók körében is növeli a népszerűségét. Kakukkfűvel, sóval és borssal ízesítve különösen finom.

Ha szeretnénk valamilyen különleges ízvilágot, próbáljuk ki köretként a fokhagymás sült répát. Édeskés, könnyű és rendkívül puha, így garantált, hogy a család kisebb tagjai is rajongani fognak érte, valamint magas rosttartalma miatt jót tesz az emésztésnek is. Kalóriatartalma alacsony, így, ha óvatosan bánunk a zsiradékkal az elkészítésénél, tökéletes diétás köret.

Végül pedig egy újabb tészta alternatíva, ez pedig a vöröslencse-tészta. A vöröslencse-tésztának nem csak rosttartalma magas, hanem fehérjét is nagy mennyiségben tartalmaz, illetve rendkívül sokáig laktak, valamint a bélbaktériumoknak is kedvez. Akár hidegen, tésztasalátaként, akár melegen, valamilyen köretként szeretnénk fogyasztani, megállja a helyét, ráadásul mindössze pár perc alatt elkészíthető.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!