Menü

Mit tegyünk, ha piros a torok?

Mindenki számára ismerős tünetek közé tartozik a magas láz és a torokfájás. Ezek mögött a tünetek mögött gyakran igen komoly betegséget állhatnak, amely elsősorban a légutakat támadja meg.

Az általában 3 éves kortól, gyakrabban iskolások között jelentkező fertőző betegség, a tüszős mandulagyulladás nyállal terjed, és egész évben előfordulhat, időnként halmozottan is. A betegség tüneteiről, a megelőzés és a gyógyítás eszközeiről dr. Ablonczy Mária, a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika Fül - Orr - Gégészeti osztályának főorvosa beszélt korábban.

A mindennapos orvosi gyakorlatban egyik leggyakoribb légúti hurut - a fájdalmas, kaparó torok, nyelési nehezítettség, a vizsgáló által látott "piros torok" - hátterében a torokgyulladás , illetve a tüszős mandulagyulladás áll. A gyulladás a torok két oldalán elhelyezkedő mandulákat érinti, amelyek a szervezetet érő fertőzések elleni védekezés egyik első szűrőállomásai. Fontos védekező feladatokat ellátó sejteket tartalmaznak, és ellenanyagokat termelnek, ezért a tüszős mandulagyulladás kezelése különösen hangsúlyos.

Az orrgaratmandula az orrüreg hátsó részében, a garat tetején helyezkedik el, közvetlenül a fülkürt nyílásai mellett. Ha mérete eléri azt a nagyságot, amely tüneteket okoz vagy krónikus gyulladás alakul ki - visszatérő középfülgyulladás, tartós halláscsökkenés, nehézlégzés, krónikus orrmelléküreg-gyulladás - akkor az eltávolítás az egyetlen lehetőség, amelytől tartós eredmény, gyógyulás várható.

A tüszős mandulagyulladás lehet virális, bakteriális, gombás eredetű. Az esetek kb. 70 százalékában a fertőzést több fajta vírus, és csupán 30 százalékában Streptococcus pyogenes nevű baktérium okozza. A streptococcus okozta tüszős mandulagyulladás felismerése döntő fontosságú a kezelés szempontjából, ezért gyanú esetén szükséges a torokváladék leoltása vagy a gyorsteszt elvégzése.

Milyen tünetek észlelhetők tüszős mandulagyulladás esetén?

A kicsiknél elsősorban hirtelen kezdődő magas láz, fej-, has-, torokfájdalom jelentkezik, majd nyelési nehézség is. A gyerekek erős fájdalomra is panaszkodhatnak, ezek különösen az áll alatti, illetve nyaki nyirokcsomókat érintik, amelyek ekkor megduzzadnak, és tapintáskor, nyeléskor érzékennyé válnak.

Szövődményként előfordul mandula mögötti, körüli tályog, középfülgyulladás , valamint úgynevezett "második betegség": reumás láz, szívizomgyulladás , vesegyulladás, bőrbetegségek is.

A gyulladás kezelése

A kezelőorvos által előírt antibiotikum, elsőként választandó szer a penicillin. A krónikusan gyulladt, gócos garatmandulákat el kell távolítani, különösen, ha két éven át évente négyszer, vagy annál is többször ismétlődő heveny, bakteriális, tüszős mandulagyulladása van a gyermeknek.

Hároméves kor előtt csak kivételes esetekben - lázgörcs, tályog, szepszis, reumás láz stb. - javasolt elvégezni a mandulaműtétet.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.