Menü

Edzőtermi etikett

Mit jelent a konditermi illemtan? Milyen a megfelelő magatartás a fitneszteremben, milyen etikett szerint illik viselkedni és melyek az íratlan illemszabályok?

Akár kezdőként, akár haladó sportolóként érkezel a konditerembe, illik betartani bizonyos illemszabályokat a zökkenőmentes egymás mellett edzés szempontjából. A konditermi illemtan alapja az, hogy az edzőterem ajtaján belépve köszönjünk! Talán el sem kell mondani, de mindig, aki érkezik, az köszön előre, s ugyanez az elv működik a távozásnál is. Sportemberek általában tegeződnek.

Telefonhasználat! Nyilván sokan beviszik magukkal a terembe a telefonjukat, azonban, ha így teszünk, figyeljünk arra, hogy ne zavarjunk vele másokat. Tegyük rezgőre, némítsuk le, ne bömböltessük róla a zenéinket és lehetőleg ne telefonáljunk hangosan, mert az másoknak zavaró lehet!

Ruházatunkkal tiszteljük meg a termet és a közösséget. Nem illendő például a félmeztelen edzés, a legtöbb helyen ezt a házirendben szabályozzák is.

Szinte mindenhol előírják, bár sajnos sokan nem tartják be, hogy a gépekre törülközőt terítve üljünk vagy feküdjünk. Ez fontos a higiéniai szabályok miatt.

Kérhetünk udvariasan segítséget egy-egy feladat végrehajtásához, amennyiben nem zavarjuk a többieket.

Előfordul nagyobb súlyok használatánál, hogy jól jön egy segítő, aki felügyeli, hogy balesetmentesen hajtsuk végre a gyakorlatot.

Mi a helyzet az evéssel és ivással?

A konditermekben általában az étkezés kizárólag az erre kijelölt helyen történhet, nyilván nem zavaró egy magunkkal vitt shake elfogyasztása, de komplex étkezésekre az arra kijelölt helyet keressük meg.

Súlyok visszapakolása. Az edzésünk végeztével illetlenség elöl hagyni a használt súlyokat, illetve zavaró, ha a futópadot nem állítják vissza alaphelyzetbe. A konditermi etiketthez hozzátartozik, hogy elpakolunk magunk után.

Ahogy a teremre, úgy az öltözőben történő viselkedésre is vonatkoznak íratlan udvariassági szabályok, melyeknek természetesnek kell(ene) lenniük mindannyiunk számára.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.