Menü

A jóga segít a testtartás javításában

Ismerd meg a jóga gyakorlásának fantasztikus hatásait, valamint azt, hogy miként segíthet neked a fizikai erőnléted fejlesztésében és a lelki egészséged megőrzésében.

A jóga gyakorlása mára egy világszinten elismert életvitellé nőtte ki magát. Bár nagyszerű, hogy a jóga fontosságára az emberek végre felfigyeltek, felmerül a kérdés, hogy vajon biztosan ismerjük-e ennek az ősi indiai tudománynak a valódi lényegét és hatásait.

Mi a jóga?

A “jóga” szó a szanksztrit “Yuj” szóból származik, ami hozzáadást, egyesülést jelent. Energia, erő és szépség hozzáadása a szellemhez, testhez és lélekhez. A Szankszrit mondás “Yog chitta vritti nirodha” megmagyarázza a jóga valódi értelmét, ami nem más, mint az elme lecsendesítése a nyugalom és az önmegvalósítás eléréséhez. Lehet, hogy ez kissé túlzónak hangzik, de ez a jógának a bűvös ereje.

A jóga pozitív hatásai

1. A jóga rendszeres gyakorlása segít az izmokban jelentkező merevség enyhítésében, a testet könnyűvé, hajlékonnyá és rugalmassá teszi.

A jógagyakorlatok egyesítik és növelik a mozgástartományt, ennek köszönhetően nyújtják az izmokat, és fejlesztik a rugalmasságot. Az erőteljesebb jógafajták gyakorlása, mint a dinamikus jóga, izzadással jár.

2. A jóga megerősíti a testet, megtanít a saját testsúlyod megemelésére, és hogy ne támaszkodj külső súlyokra.

Használd a jógát a tested formálására. A súlyemelők ismerik az izomtömeg- és állóképességnövelő edzéseket. Egyes jógapózokkal ugyanazt a hatást lehet elérni eszközhasználat nélkül, mialatt a testet még jobban egyensúlyba hozzák.

3. A jógát bárhol, bármikor lehet űzni felszerelés használata nélkül.

Egyedül akaratra és szenvedélyre van hozzá szükség. Ez a jóga egyik legnagyobb előnye, és ez az, ami a sportot könnyen gyakorolhatóvá teszi.

4. A jóga gyakorlása javítja a vérkeringést.

Számos kicsavart testhelyzet akadályozza a vér áramlását, majd a póz elengedésekor friss vér áramlik a sejtekhez.

5. Segít a testtartás javításában

Ritkán figyelünk tudatosan a testtartásunkra munka, ülés, állás közben, vagy amikor csak egyszerűen zajlik az életünk és végezzük a dolgunkat. Ez számos problémához, többek között hátfájdalomhoz, nyakfájdalomhoz, görnyedt háthoz vezet.

A jóga ászanák rendszeres gyakorlása nem csak megerősíti a testet, de javítja a testtartást, és ezáltal csökkenti a rossz tartással összefüggő problémák előfordulását.

6. Lecsendesíti az elmét

Ebben a felgyorsult világban a rendszertelen munkakörülmények között és a magánéleti nehézségek nyomása alatt nehéz lecsendesíteni az elménket, és nyugodt lelki állapotba kerülni.

Ez pedig gyakran szorongáshoz vezet. Az egyik legjobb és leginkább ajánlott módszer a szorongás oldására a jógalégzés, pránajáma, és számos egyéb légzési gyakorlat.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.